Кметските кандидатури в Ямбол – „отпочна прибирането на реколтата”

volenПоразително е упорството, с което някои се пускат на ринга за кметските избори в Ямбол. Че да си начело на областен град, та дори и на малка община, е съблазнително, надали има нужда да се убеждаваме – виждаме как има мъже, правещи вече по 8, 12, 16 години на този пост. На тая позиция, ако сме в крак с новата лексика, която, разбира се, скоро ще стане клише. Тя всъщност вече е клише – такава е съдбата на някои думи и фрази. ”Отпочна прибирането на реколтата”, както са пишели някога в комунистическите вестници. Сега тук няма нито кой знае колко плодове, нито зеленчуци за бране, така че народът се е вторачил в местните избори.

Роденото като количество за кметските избори в Ямбол е скромно, в сравнение с прежните кушии за Бялата къща. Едва 11 мъже и жени са усетили този път мощ у себе си, преди четири есени бяха 19 – линеят поколенията…

Асортиментът също не е от най-новите – от единадесетте, хвърлили се в топлите (горещите)-студените (ледените), според камбанарията на избирателите, води на предизборните драми, петима са играли вече в този мач.

Досега винаги бие Георги Славов, човекът на ГЕРБ. Той излиза за трети пореден мандат, отново целият в бяло, радвайки се на сензационно (или  обратното – отлично планираното) обявяване на поредното връщане на съдебното му дело за ново разглеждане.

Как само няколко часа преди да приключи регистрацията на кандидатите за кмет и за общински съветници, от последната инстанция дойде благата за Славов вест, че пак няма окончателна присъда? И че съдебната пиеса ще почне почти от началните си репетиции…. След като облякоха тогите, магистратите съвсем се разгащиха, няма какво друго да се каже, след като 8 месеца не стигнаха на Върховния касационен съд да прецени „ДА” или „НЕ”. Виновен или Невинен.

Не казвам, че този развой на съдебната трагикомедия  в 12 без 5 решава изборите в полза на човека на ГЕРБ. Славов прояви почти гениалност, поставяйки в стрес ситуации нервите на ямболлии не само в Каргона, а и в целия град. Месеци наред вървя гротеската, как уж се работи, а реално строителите имитираха дейност. За да се разтичат и да се съберат край Безистена в последните седмици работници от цяла България.То беше като строежа на язовир „Копринка”, само Пенчо Кубадински липсваше. И въпреки тоя стахановски напън, ОЩЕ не е готов целият Център на Ямбол.  Допускам, че БАТ БОЙКО ще отдели от оскъдното си време, за да открива пак обект на пъпа на града ни.

Или ще дойде Лилито. Ама тя нали вече идва, може да попита някой. Нищо бе, от много жени глава не боли. Пък и то тия 5 милиона от едната европейска програма, а и другите пет млн. лв, от другата европейска програма, доста усвояване искат, и най-вероятно поне още един милион ще се окаже, че ще се доплатят. Не е лесна тя…

Какви са шансовете този път, който е трети, и то пореден, Георги Славов да бъде елиминиран от кметския пост, ако действително той е обществено опасен, както твърдят от някои партийни щабове?

Аз съм скептичен за шансовете на опонентите на Славов. Колкото и да е трудно, заради партийните предразсъдъци най-вече, да се постигне обща кандидатура за промяна в кметската власт, може би това бе начинът. Не бе постигнато нищо по въпроса, дори, вероятно, не е и търсен такъв вариант. Такава коалиция е абсурдна, това ще да е била логиката на партийните щабове. Те го играят „леви” и „десни”. Не са нито леви, нито десни, нито центристи, разбира се. На този етап в страната ни това е долнопробна риторика. Помним как, когато бе премиер Сергей Станишев, БСП се изметна за промяната на плоския данък…

Приказките на някои от партиите, имащи кандидат за кмет, че на балотажа всички ще гласуват за човека, опонент на ГЕРБ, е албански реотан. Можем да го наречем и банален копи пейст от наръчниците за новото партийно строителство. Откакто се провеждат избори в Ямбол, не помня на балотажа да е имало страховито преливане на гласове към изоставащия, и той да прати в канавката водещия от първия тур. Нито преди 4 есени стана това мощно преливане, нито преди 8, нито преди 12.

Партиите отдавна нямат дори мощни ядра в града ни, а и не само тук. С едно изключение – това на ГЕРБ. И ножът, и хлябът са у кмета, както и у неговите партайгеносета в различните държавни и общински структури, така че Славов и „първичнте му партийни организации”, са в чудесна форма.

Бойко действително е научил доста от бай Тошо. Бойко не е Симеон Втори, който даде голяма власт и големи пари на партийните си велможи, а те го прецакаха, като играха най-вече за себе си. И Бойко, а и Георги Славов, изискват едно – да се играе с пълни сили за тях преди изборите, а чак след като победата им е с нокаут, ще дадат каквото трябва на партийния апарат. И на другите, на тия, които са на служба само и единствено заради партийните си книжки в „сиво”.

Ако се провери, ама действително, а не така, за парлама, колко хора от ГЕРБ са били членове на БКП или активисти на Комсомола, някои ще ахнат. И ченгетата при герберите са доста. Преди няколко години в ямболското читалище ”Съгласие” Иван Костов наричаше ГЕРБ комунистическо-мутренска партия. Сега и Костов, и Радан Кънев се ослушват – парите не миришат. Ако пък се случи да се поразмиришат, както стана при Костов с Оная Банка, се правят някои отстъпки. Срещу отстъпките се искат услуги – пазарна политическа икономика.

ЗАЩО НЕ АКЦЕНТИРАМ ВЪРХУ НОВИТЕ ФИГУРИ ЗА КМЕТ?

Просто не виждам смисъл да търся река там, където няма дори и капка вода. Д-р Ъков е циркулирал вече из политическите коридори на Ямбол, играл е от името на „Новото време”  „Новото време” преди години мътеше в полога на царя, на НДСВ. Сега хора от тая формация са част от коалицията „Народен съюз”. Още преди седем години, през есента на 2008 г., имаше топли отношения между земеделците и „таралежите”. Така че този вариант е отработен. Хирургът Ъков няма да направи нищо като кметска кандидатура, но тук, при коалиция „Народен съюз”, акцентът е другаде – в спечелването на поне два мандата за Общинския съвет. Сърцевината на Народен съюз е в някога много мощната формация БЗНС „Никола Петков”. В Ямбол и региона тя бе особено силна. Или поне държеше възлови позиции в Съюза на демократичните сили. Години наред в Постоянното присъствие имаше хора от Ямбол,а Стефан Личев бе дясната ръка на Мозер. Стефан Личев вече не е в активната политика. Поне на ямболско равнище, но децата му са. На парламентарните избори синът му Петър водеше листата на Барековата група, сега дъщеря му, Екатерина, е една от възловите личности в листата на коалиция „Народен съюз” за местния вот.

Да, първи в листата е Тодор Тодоров, но той е управител в една от фирмите на фамилията Личеви – „Български йогурт” 00Д. И вече бе в миналия градския парламент, така че има нужната, според някои, ориентация. Под № 2 в листата на „Народен съюз” е Ясен Киров, постоянен участник в изборите. И понатрупал вече стаж като градски старейшина. Когато ГЕРБ са на власт, Киров почти светкавично става шеф на „Рибарство и аквакултури”. Когато БСП влезе най-сетне чрез Орешарски в премиерския кабинет, много бързо червената партия сложи свой човек за началник на рибарството. ББ се върна, и Ясен Киров се върна, каква случайност.

Топката се подава добре и често, между ГЕРБ и някои от БЗНС-та. А в последните няколко години тая част от земеделското движение винаги успява да събере гласове за местния парламент. Този малко странен успех вероятно трябва да търсим в силно изразения аграрен характер на ямболската икономика. А и никой от аграрниците вече не живее на село, така че те дават вота си в областния център.

Всъщност, това че „Народен съюз” постоянно печели гласове за местния парламент насочва и към мотива, с който тази коалиция вади кандидат за кмет. Щом има такова единомислие по кадрови въпроси с ГЕРБ, колкото души гласуват за д-р Ъков на изборите, те ще отбиват гласове не от партията на Борисов, а от другия основен кандидат. Поне за тези избори, това е все още БСП и Мариета Сивкова.

Този финт не е за подценяване, при мощния цигански контингент в Ямбол. На миналия вот за кмет в града ни, ромите май повече харесаха БСП-то….

Сега, на 25 октомври, ямболските роми нямат техен човек за кмет. Така че ще се концентрират върху техните хора за общински съветници. Обаче там пък имат да избират между четири листи – тяхната любов искат и „Евророма”, и Политическа партия „Солидарност”, и ДПС. Та даже и Национално движение за права и свободи…

Щедър избор,  а като не забравяме, че все пак значителна част от ямболските роми ще харесат бюлетините на ГЕРБ или на БСП, тяхната изборна мисловна дейност е прекалено мъчителна. Не казвам, че ще продават гласовете си. Сакън! От доста време обаче виждам как отделни представители на смуглия етнос току чакат пред тоя и оня партиен щаб. Ей така, за обща култура…

За битката между националистите, които излизат и за кмет, вече писах в „Неделник”. За тях най-важното ще бъде да надиграят противника си от „Атака”, или от Националния фронт за спасение на България, или от „Единни за Ямбол”, според това кой е на линията – Недка Карска, Кръстьо Петров или Георги Зафиров.

Партия АБВ обяви първа кандидата си за кмет – Драгомир Димитров. Някогашният секретар на община Ямбол в мандата на Кирил Тодоров може би има доста добри качества, но в крайна сметка твърде дълго отсъства от обществено-политическия живот на града ни, за да стане сега за месец и нещо личност и широко позната, и с ясен характер.

Почти същият проблем има и с кандидата на Реформаторския блок инж. Димитър Стоянов. Реформаторите, въпреки че са пищно представени в правителството, в Ямбол все едно не съществуват. Шефът на партията на Меглена Кунева край Тунджа, Диана Динкова, май сбъдна мечтата си, щом влезе в кабинета на заместник-областен управител. СДС продължи с летаргията си, в дълбока провинциална нелегалност са и Демократи за силна България. Имаше период, в който упорито издирвах „десен политик”, за да излезе срещу русофил, така и не се появи човек на Реформаторския блок. А имаше шанса да говори почти 50 минути по ямболската телевизия, и то безплатно.

Когато от едните избори до другите някои партии са в летаргия, ми е странно как и защо искат доверието на избирателите. Един ямболски русофил преди около шест месеца ме шашна като се оказа, че знае какво става в Кремъл и в САЩ, но нямал информация за това, което се прави, или не се прави, в града ни. Това важи за доста от политиците край Тунджа. Ако си мислят, че трябва да пестят силите си за деня на изборите, нещо са объркали коловоза. Влакът не минава там, където те са застанали.

Затова кметските избори в Ямбол ми се виждат претоплени. Почти всички са хванали каквато гозба е имало в хладилника, и са я пуснали в политическата фурна. И са я обявили за прясна. Градът ни най-често влиза в магазините за дрехи втора употреба. Може би това обяснява и претоплянето на политическото блюдо…

Борислав Ненов

About the Author :