Клуб “Дълголетие” празнува Трифон Зарезан

DSC02747Драматизация по песента  „Рано ранила Грозданка” превърна клуб „Дълголетие” Стралджа в сцена за пантомима. Делка Куртева  и Петко Атанасов влязоха  в ролите на ранобудната мома и пъдарчето и  предизвикаха бурни аплодисменти. Георги Александров  и Донка Миронска допълниха очарованието на представлението с  майсторски поднесения текст на песента „Рано ранила Грозданка”. Това е една от любимите песни на стралджанци и се изпълнява на всеки празник Трифон Зарезан. Съхранена в народната памет благодарение на един отдавнашен запис на Станка Кирова. По време на празника, посветен на лозари и винари, участниците във фолклорната група за пореден път показаха красиви  народни носии и познаване на местните обичаи. Атмосферата събуди мили спомени, последва хорово изпълнение на още незабравими бузумски стралджански народни песни.

DSC02756Много интересно прозвуча разказът на Йордан Данев за житието на Св.Трифон. Присъстващите научиха защо той се определя като Чипия, защо булките на този ден месят погачи с грозде украсени. За изненада на всички в залата се появи  достолепния Цар Трифон –  Койчо Койчев, който направи показно    зарязване на лоза и подари на всички лозова пръчка с пожелание за берекет.

Не се размина без задължителната дегустация на домашни вина. Журито с председател Тодор Кондов и подгласнички Стойка Маринова и Петранка Рахнева видимо зачервиха бузите докато опитваха майсторски приготвените вина. Все пак от добрите имаше и най-добри.

DSC02778За тях бяха и  наградите. При бялото вино най-голям майстор се оказа Донка Атанасова . На второ и трето място се наредиха Дора Топчиева и Атанаска Иванова. При червените вина първото място спечели Кута Тенева, на второ се нареди Цанка Добрева, третото място си поделиха Ганка Данева и Петранка Рахнева. Майсторите на пелин се оказаха Станка Кирова и Петка Атанасов.

Трифон-Зарезанската среща в клуб „Дълголетие” продължи с песни, танци и много хумор. Наздравиците никой не успя да преброи.

About the Author :