Клубовете на Български младежки Червен кръст в областта отчетоха дейността си

SAM_2571Ямбол, 12.01.2018 г.

14 са клубовете на Българския младежки Червен кръст в областта със 172 членуващи, 6 от клубовете са в Ямбол. Това бе оповестена на Общото събрание на клубовете на Българския младежки Червен кръст-Ямбол, което се състоя днес. Гости бяха: Стойчо Стойчев – заместник-председател на Български червен кръст; Диляна Димитрова – експерт социални дейности и комуникации в Дирекция „БМЧК“, Митко Филипов – директор на Областния съвет на БЧК-Ямбол.

Отбелязано бе, че клубовете на БМЧК във всички общини в Ямболска област са работили много активно.

В отчета, поднесен като презентация, бе отбелязано, че броят на членуващите в организацията през 2017 г. се запазва спрямо предходната година. Създаден е един нов клуб – в училище Св. П. Хилендарски“ в село Роза.

SAM_2567Спечелен е проект „Обучи се добре – зарадвай някое дете“ от фонд „Мисли глобално, действай локално“ на Национален събор на БЧК. Освен това БМЧК -Ямбол съвместно с БМЧК в Пловдив, Бургас и Сливен са спечелили още един проект – „Разговор за здраве“ в размер на 1939 лв. от същия фонд. Свързан е с промоция на здравето сред младежите.

Сред многобройните дейности на БМЧК-Ямбол са: създаване на цветна алея на солидарността в сградата на БЧК по повод 29 април, Европейски ден на солидарността; доброволци от БМЧК-Болярово са посетили социални домове във Воден и Болярово – занесли са им събрани предварително великденски яйца и козунаци; на 8 май е представена изложба на доброволец на БМЧК-Стралджа. Организиран е празник по повод 1 юни – Ден на детето с обособени кътове по интереси, вкл. демонстриране на първа долекарска помощ при кръвотечение и счупване на крайници в резултат на ПТП. В ателие са се изработвали сувенири, имало е забавни игри.

SAM_2566БМЧК-Ямбол съвместно с Младежки информационен-консултантски център е провел дискусия на тема „Активност на младите“ във връзка с Международния ден на младежа на 12 август.

Имало е обучение „Общи знания за нови доброволци на БМЧК-Ямбол.“ През септември е проведен летен лагер на БМЧК.

Многобройни са благотворителните, фондонабирателни и информационни кампании в помощ на децата и младите хора. Сред тях е кампанията „Деца помагат на деца“. БМЧК-Стралджа са имали благотворителна кампания по повод Цветница, събрани са 691 лв., предоставени на социално уязвими деца.

По време на Великденска кампания доброволци от БМЧК-Стралджа са посетили социален център за деца с увреждания, SAM_2564заедно са боядисвали яйца и са се забавлявали. На великденски базар са продавани ръчно изработени картички от доброволците от БМЧК. Средствата отново достигат до социално уязвими деца.

Повод за подобни благотворителни кампании са Баба Март с базар за мартеници и спечелени 766 лв., дарени за болни деца; благотворителната кампания в Кауфланд; кампанията „Купи-дари“ за набиране на пакетирани продукти; базар за 1 юни. В коледната кампания „Кутии на приятелството“ са раздадени 64 кутии с подаръци. Фондонабирателна кампания се е провела в читалище „Пробуда“ по време на Великденски концерт. Две млади семейства са дарили парите, които биха похарчили гостите на сватбите им за цветя.

SAM_2563По програмата „Топъл обяд“ всеки ден получават безплатна храна 274 деца от областта – 100 от Ямбол, 96 от „Тунджа“ и 78 от община Болярово.

БМЧК работи активно и с деца в специализираните институции.

„Оценката за работата на младежите от БМЧК-Ямбол е само и единствено отлична, те са свършили огромна работа през изминалата година и покриват широк спектър от дейности, с които се занимава БМЧК. Броят на клубовете е страхотно постижение, те са с много и то с активни доброволци, които дават сърцето и душата си“, каза Диляна Димитрова от Дирекция „Български младежки червен кръст“ към Националния съвет на БЧК.

About the Author :