Китайският модел и развитието на съвременната цивилизация

IMG_1406Лекция на любопитната тема „Китайският модел и съвременното цивилизационно развитие“ изнесе днес, 31 май 2018 г., в залата на Безистена, проф. д-р Марин Русев, преподавател в Софийския университет. Организатори са Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и ОП “Туризъм и култура”-Ямбол. Лекторът не пропусна случая да направи и  реклама на специалността география в Софийския университет пред ученическата част от публиката.

Що се отнася до Китай, посланието му беше: да следим какво правят китайците, защото това е модел, който ще бъде наложен на света и ние трябва да сме подготвени. Иначе информацията за Китай беше повече от интересна, когато става въпрос за тази далечна и огромна страна и разбира се – беше информация от първа ръка, т.е. проф. Русев е бил там.

IMG_1405За любителите на числата Китай увеличава населението си всяка година с 13 млн. души. Преди 26 г. китайската икономика е създавала 2,5 % от брутния продукт на света, днес – 18 %, което показва бурните темпове на развитие.

Проф. Русев и неговият спътник са имали късмета в Китай да ги съпровожда българин от Тополовград, който води своя рубрика в пекинското радио –  нещо, много рядко се предоставя на некитайци. Най-интересната част от лекцията бяха онези китайски чудноватости, впечатлили българина Марин Русев. Напр. перонът на гарата е бил така разчертан и надписан, че ако знаеш в кой вагон и на кое място пътува човекът, когото посрещаш, влакът спира така, че при спирането твоят човек се оказва точно срещу теб. Единственото, по което богатите китайци се отличават от останалите си сънародници е, че на богатия друг човек му отваря вратата на IMG_1404автомобила –  нищо друго.  Що се отнася до отношението на китайците към богатството на другите, липсва каквато и да е завист, те само казват: “и аз искам да стана такъв”, разказа лекторът.

Друга забелязана културна особеност – китайците говорят много високо и като се хранят – мляскат.

Показан бе клип как изглежда едно кръстовище в голям китайски град – от наша европейска гледна точка е пълен хаос, но всъщност съществува прекрасен китайски ред. Мръсният въздух и носенето на маски по тази причина в големите градове вече е почти преодоляно, включително и с това, че обществения транспорт и преобладаващите мотопеди са само на електричество. И още малко транспорт – страната има 22 IMG_1407хил. високоскоростни жп линии, по които 2 хил. км се изминават за 8 часа; в Китай се намират 7-те най-големи пристанища в света.

Това, че Китай ще завладее света, не е нито лошо, нито хубаво – след като са господствали ред световни империи през вековете, а и в по-ново време, това е следващото, което идва, смята проф. Русев – важното е ние да сме подготвени.

 

 

About the Author :