Кирчо Карагьозов, втори в листата на „БСП – лява България”: От избора ни зависи да не се върне „постната пица” на Дянков

DSC01799Кирчо Карагьозов е роден на 3 октомври 1954 г. в с. Безмер, община „Тунджа”. Средното си образование завършва в ТМТ „Ив. Райнов”. По разпределение работи в АРЗ „ Георги Калчев”, където извървява „пътя” от автомонтьор до началник смяна. В периода 1985 – 1989 г. учи право в СУ „Св. Климент Охридски”. От 21 г.  работи като адвокат в Адвокатска колегия – Ямбол. 16 години е общински съветник в „Тунджа”, от които 3 години е бил председател на Общинския съвет. Женен с двама сина. Член е на БСП (БКП) от 1976 г. 14 години е бил председател на Общински съвет на БСП „Тунджа”, член на Областния съвет на БСП. Депутат в 42-то Народно събрание.

 –         Как приемате второто място в листата на „БСП – лява България”?

–         За мен е голяма чест и отговорност. В една листа да си след водач, който има изключително богат политически опит и който достигна до един от върховете в политиката – говорител на партията, председател на парламентарна група, за мен е много задължаващо. Ние се стремим заедно и с останалите колеги от листата, които не са били в парламента, да разкажем на хората това, което БСП като политика иска да осъществява през следващия мандат.

–         С какво тази предизборна кампания е по-различна от предишната?

–         Аз мисля, че тази кампания няма онзи заряд, който имаше предишната. Хората се умориха от избори.  Посрещат ни с някакво вяло чувство, сякаш са обезверени, че едва ли нещо може да се случи и това е най-лошото. Усеща се апатията им.

–         Помага ли опитът ви като депутат в предизборната кампания, защото знаете какви са възможностите на народния представител и това ви приземява да не давате напразни обещания?

–         При срещите си с избирателите се опитвам по-скоро да им разкажа това, което аз видях от другата страна на властта, отколкото да обещавам нереално светло бъдеще. Разказвам на хората за това, което се случи през последната година и половина в парламента, за това, което аз съм очаквал като юрист и за моите разочарования от липсата на парламентаризъм. Обяснявам им, че само с политиканстване и празни речи нещата няма да се случат по-добре. Трябва да се стигне до един консенсус, независимо колко политически сили ще влязат в следващия парламент и какви ще бъдат те. Има въпроси в обществото, които чакат решение, и ако не се обединим около тях, държавата няма да върви напред.

–         Какво обяснявате при срещите си с хората защо толкова бързо се стигна до предсрочни избори?

–         Основната задача на БСП след миналите избори беше да не допусне ГЕРБ отново да бъде на власт. И всъщност пред партията нямаше много алтернативи, единствената възможност това да се случи беше някакво съглашателство с ДПС. Не казвам коалиция, а съглашателство. И то не на някаква принципна основа, а договорка между двете политически сили, че ще подкрепят едно правителство, то ще представи програма за действие, която ние ще осъществяваме заедно с ДПС. Още след първите няколко месеца се оказа, че ДПС е една изключително прагматична за себе си партия. При нея нещата се свеждат до това да са във властта, да имат повече властови ресурси, за да акумулират и икономическо влияние. Получи се така, че малко по малко те акумулираха много власт и на местно ниво като областни управители и то на места, където те никога не са имали присъствие като партия, което ни накара да се замислим дали това няма да ни донесе много негативи. Разбира се, в управлението бяха допуснати и грешки, първата от тях беше Пеевски и ние си я признаваме. Но не това беше същественото, същественото беше, че ДПС започна малко по малко да се противопоставя на много от нашите законодателни предложения за ограничаване на монопола във всички сфери и се налагаше да правим отстъпки. Накрая в последния месец се получи съглашателство с ГЕРБ, достигайки до там да предложат заедно актуализация на бюджета с милиарди, за които трябваше да се тегли заем.

–         Чие беше накрая правителството? Нямахте ли усещане, че то е по-скоро на ДПС, отколкото на БСП?

–         За последните решения на правителството, в това число и за Южен поток някак си обществото сякаш не разбра, че имаше и изключително голям външен натиск от ЕС и НАТО.

–         Имам предвид искането за актуализация на бюджета и ситуацията около Корпоративна банка?

–         Да, имахме такова усещане.

–         Защо се стигна до това положение с КТБ и чии интереси бяха засегнати?

–         Ще ви върна само няколко години назад. По времето на ГЕРБ всички държавни пари минаваха през КТБ. Само няколко месеца преди да се случат събитията, Бойко Борисов на няколко пъти заяви, че КТБ е банката, която ще фалира, че там се вършат злоупотреби, че се краде и т. н. Всичко е инсценировка. Няма банка, която да издържи финансово в такава обстановка, в която всички се насочват срещу нея. Няма банка, която да държи парите в нея и във всеки един момент да може да ги извади и да върне парите на вложителите. Всичко е задкулистни игри. Щом Бойко Борисов заговори предварително за това, за мен е ясно, че има политическа игра, в която БСП не участва. Не напразно ние искаме да се разсекрети стенограмата за срещите между ДПС, БСП, ГЕРБ,  ръководството на БНБ, президента. Не искат да си признаят, но е факт, че там се е предлагала т. нар. „банкова ваканция”, което означава пълно блокиране на средствата в цялата банкова система с цел предизвикване на хаос и извличане на огромни дивиденти. Това установихме и в парламентарната комисия, която имаше за цел да разбере дали Бойко Борисов се е срещал с Бисер Миланов – Петното. Моето убеждение е, че действително са се срещали и целта е била чрез хаос да предизвикат сваляне на правителството и разпускане на парламента.

–         Какво ново открихте за себе си при срещите ви с хората?

–         Хората са много бедни. Трудно е да си представиш, че сам човек живее със 150 или 200 лв. пенсия, това е нечовешко дори да се мисли.

–         Притеснявате ли се от преференциалния вот?

–         Не, всеки има право на избор. Ако избирателите решат, че аз заслужавам това място, което ми е отредила партията, ще го подкрепят. Аз си мисля, че преференциалният вот ще усложни избора, защото в разговорите разбирам, че избирателите не са го проумели. И това ще доведе до много недействителни бюлетини. Хората се объркват и може да зачертаят два номера в квадратчетата, което ще направи бюлетината недействителна. Затова ги призоваваме да гласуват с номера на партията 22 без да се опитваме да им разясняваме за преференцията.

–         Какви приоритети си поставяте като кандидат-депутат, какви цели ще следвате, ако бъдете избран?

–         Всичко зависи от това каква ще бъде позицията в парламента на нашата партия. Ако сме в опозиция, ние пак трябва да търсим парламентарно съглашение за няколко конкретни области в обществото, които трябва да бъдат решени – реформи в здравеопазването, реформи в образованието, енергетиката. По тези въпроси трябва ясно да се заяви на обществото кога ще се случат и каква ще бъде цената.

–         Как ще накарате хората да излязат да гласуват и да преодолеят апатията?

–         На срещите с хората ги призоваваме да излязат да гласуват, за да упражнят конституционното си право на вот, което е и тяхното участие в избирането на властта.

–         Мислите ли, че българските избиратели осъзнават, че само тяхната активност, независимо за коя партия гласуват, може да намали влиянието на ДПС и да ги отдалечи от властта?

–         Не, нямам такова усещане. Не мисля, че го осъзнават.

–         Как приемате последните проучвания, които показват голяма разлика между ГЕРБ и БСП? Реални ли са или са по-скоро пропаганда?

–         Абсолютна пропаганда. Тези настроения в обществото не са реални.

–         Защо според вас избирателите трябва да ви подкрепят?

–         Опитвам да обясня на хората, че борбата в политиката е кой ще разпределя т. нар. „баница” в обществото. От избора им зависи дали при разпределянето ще се появи отново „постната пица на Дянков”, или при разпределянето „баницата” ще стигне до всички. Не е все едно дали ще се направят за една година 30 км магистрали и ще се построят няколко детски градини в София, или част от парите на бюджета ще се разпределят между по-голям брой малки общини и всяка ще получи по нещо и хората по места ще го почувстват. Ние сме в неизгодната позиция, че не успяхме да обясним какво сме направили през малкото време на управление. Ако това го беше направил Бойко Борисов щеше да напълни медиите с хвалби и щеше да има чуваемост. Защото ние продължихме да строим и магистрала, и увеличихме минималната работна заплата, вдигнахме детските надбавки, увеличихме майчинството. Всичко това е в интерес на хората.

–         Какво е посланието ви към хората?

–         Нека хората гласуват, нека упражнят правото си на глас, да чуят посланията на всички политически сили. Да се опитат да оценят онова, което би могло да се случи, а не да възприемат всичко чуто като нещо, което непременно ще стане. Призовавам хората, когато отидат да гласуват, да мислят разумно.

Интервю на Диана Иванова

About the Author :