Керамичната изложба на Енчо Ганчовски – парад на образи, цветове и форми

DSC01355Керамикът Енчо Ганчовски се завръща в Ямбол със самостоятелна изложба, която може да бъде видяна в ХГ „Жорж Папазов” до 15 април.

Роденият в Троян творец е бил участник в Националните изложби на декоративно-приложните изкуства, които са се провеждали в Ямбол, и галерията притежава негова творба.

DSC01379Сегашната му изложба е подредена за първи път в Троян през 2016 г. във връзка с неговата 70-годишнина, след което гостува в София – в залите на СБХ и на „Шипка 6”, а сега и в Ямбол.

Изложбата включва пластични керамични пана, керамични чинии за стена, вази и фруктиери.

DSC01337В част от твобрите преобладават топлите земни тонове, минорните цветови гами, но има и такива, които се отличават с по-ярка украса и цветови акценти, изтъкна в представянето му при откриване на изложбата изкуствоведът Стойка Цингова и допълни: „В технологично отношение, освен използването на керамични глазури Енчо Ганковски добавя и употребата на цветни стъкла и метални жици, за да постигне различно внушение и своеобразна текстура на творбите си. Друг подход е използването на нетипични керамични материали като часовник, пирони и различни метални предмети, които са част от съвременната керамика”.

DSC01339Стойка Цингова обясни, че авторът е вдъхновен от природните форми и от човешката културна традиция – наред с композициите с флорални и зооморфни елементи, той използва и редица примери от българското изкуство от времето на палеолита, през траките и до наши дни. В неговите творби могат да се различат рисунки от пещера „Магурата”, палеолитни фигурки, изображения от тракийски монети, които са вплетени като декоративен и смислов елемент в неговите творби. В тях има и връзка с традициите на Българското Възраждане, която си личи в подхода на стилизация на отделни образи като птици, кипариси и др. При Енчо Ганчовски има и голямо разнообразие в сюжетно отношение. Между композициите има сцени от градски бит и библейски сцени. Грехопадението е изобразено на няколко смислови нива – от една страна има пряко изображение на сцената с Адам, Ева и изкушаващата ги змия, а от друга страна цялата тази сцена е изобразена върху плоча във формата на дърво.

DSC01380Паното с часовника, което беше и централна фигура в изложбата, е много силно емоционално заредено – то е символ на отминалото време и е връзка с миналото, защото вложеният в него часовник е носител на родовата памет, той е бил притежание на неговия дядо и над 100-годишен.

„Декоративните чинии в изложбата са колорирани с ярки багри и елементи, които препращат към изкуството на модернизма и към творчеството на един от кумирите на автора Хуан Миро”, обясни още изкуствоведът и допълни: „Макар и да е изучил до съвършенство изкуството на гръчнарското колело, при изработване на съдовете си – вази и фруктиери, творецът предпочита ръчната изработка, за да придобият по-голяма пластичност и своеобрана мекота, характерна за неговото творчество”.

DSC01340Стойка Цингова обяви, че Художествена галерия „Жорж Папазов” ще откупи една творба, а самият автор Енчо Ганчовски след като благодари за съдействието сподели, че дарява три от творбите си на галерията. С тях фондът на ХГ „Жорж Папазов” ще притежава общо 5 негови творби.

За изложбата на Енчо Ганчовски в Ямбол бяха дошли и негови колеги художници от Троян. „За всеки град е празник, когато Енчо Ганковски отрива изложба”, каза Цветан Донковски, който е новият председател на Дружеството на троянските художници и ученик на Енчо Ганковски.

Всички пожелаха на твореца творческо вдъхновение и успехи.

DSC01341 DSC01342 DSC01343 DSC01344 DSC01346 DSC01348 DSC01349 DSC01350 DSC01352 DSC01354DSC01360 DSC01375 DSC01391

 

About the Author :