Катя Христова, участник в пленера „Певецът на Тунджа“ от Казанлък: Важен е духът на мястото

Катя Христова-Коя е Катя Христова?

-Завърших през 2006 г. във Велико Търново специалност „Стенопис“. Работя живопис. Имам три самостоятелни изложби – в галерията в Казанлък, в галерията в Севлиево и друга – в Стара Загора, в къщата на архитекта там. Имам участие в почти всички национални изложби, в Плевен правят изложба на малките форми, в Русе имам награда за живопис миналата година, номинация за награда в Габрово. Имам участия и в доста пленери. Освен това съм уредник в художествената галерия в Казанлък.

-Разкажи ни нещо повече за галерията в Казанлък?

– Казанлъшката галерия има една от най-старите художествени сбирки в България. Тя е основана през 1901 г. заедно с Историческия музей, в този период е била отдел към него. Имаме много изложби през цялата година, почти всеки месец правим нови изложби. В галерията имаме творби от такива имена като Иван Мърквичка, като Дечко Узунов,  Ненчо Балкански – те пък са си от Казанлък, Иван Милев, Васил Бараков – едни от най-известните творци в българското изкуство.

С работи на художествената галерия участваме в изяви из цяла България.  Много често наши неща са част от изложбите, които организират колегите от Софийска градска галерия в столицата, изобщо правим доста изложби, които не са регулярни, но са за популяризиране на изкуството, което имаме във фондовете.

-Какво очакваш от пленера в Ямбол?

-Очаквам на пленера да видя познати колеги, да се запозная с нови такива. Пленерите са винаги повод да направиш нещо ново, да доближиш друга гледна точка. Успяваш да се отпуснеш по начин, по който в ателието вкъщи не можеш, тук винаги е различно.

-Пейзажът твоя територия ли е?

-Аз работя по-абстрактни неща, така че няма да са толкова конкретни нещата, които ще се видят от мен, но винаги се стремя те да носят духа на мястото.

Разговорът проведе: Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply