Катя Георгиева при обсъждане на бюджет 2019: Гражданите на Ямбол са не по-малко важни от инфраструктурата

DSC01826Групата съветници от БСП сме категорично против бюджет 2019, защото част от него е облигационният заем от 17 602 470 лв., за който гражданите на Ямбол не са се произнесли дали искат да бъде теглен.

Ние сме последователни в позицията си, че такъв голям финансов ангажимент за общината, който представлява над една трета от нейния годишен бюджет,  трябва да се поема само след като хората, които ще го плащат, изразят мнението си. Затова миналата година поискахме като съветници провеждането на местен референдум, а сега една част от нас сме в Инициативния комитет за иницииране на местен референдум за дълга.

Ние споделяме позицията, че като съветници, чийто мандат изтича само след няколко месеца,  нямаме право да натоварим следващите три управления на града с толкова голям финансов ангажимент, който ще блокира инвестиционната им активност, и затова тези, които са ни избрали, са единствени в правото си на суверен да вземат такова важно решение.

Не приемаме позицията на ГЕРБ, че избирателите имат право на глас само и единствено по време на избори, а през останалите 4 години имат право само да бъдат управлявани, но не и питани. Не приемаме и позицията, че те не са компетентни да взимат важни икономически решения за града.

Логично трябва да си зададем въпроса – как същите тези граждани са компетентни да ни изберат и да ни гласуват доверие, но не са компетентни да решават за дълга, още повече, че и законодателят е предвидил възможност това да става след провеждане на местен референдум.

При събирането на подписи за референдума ние се уверихме, че болшинството от хората не знаят, че общината иска да поеме облигационен заем.

Кметът и общинските съветници, които гласуваха за тегленето му, не са коректни към гражданите и защото в предварително обявения списък бяха записани за реконструкция 15 обекта, а реално ще се финансират  13. Без никакво обяснение от него отпаднаха реконструкция на ул. „Руен” и реконструкция на пътя от кръговото кръстовище до парк Боровец към обходен път „Изток”. Не обяснихте и защо освен дълга общината ще даде още 254 241 лв. общински средства за надзор по обектите, финансирани със заема.

Ние сме против този бюджет и защото в него има само разпределение на средства за заплати, за издръжка, но не и за политики,  насочени към хората.

Единадесет години това управление инвестира най-вече в инфраструктура, но не и в опит да задържи младите хора в общината и резултатът е налице.

По данни на ГРАО, Ямбол е единственият областен град, чието население не само не се увеличава през последните 10 години, но и намалява с близо 6000 души.

Младите хора явно не искат само плочки, пейки, паркове и фонтани, за да останат в родния си град, след като завършат образование, трябват им и политики, които да ги привлекат и задържат.

Да, в Ямбол няма сериозна безработица, но всички знаем, че проблемът е в заплащането и че работа има, но тя не е за високо квалифицирани кадри, а за да получиш назначение в държавната администрация се изисква да си член или поне верен на ГЕРБ.

About the Author :

1 Comment to “Катя Георгиева при обсъждане на бюджет 2019: Гражданите на Ямбол са не по-малко важни от инфраструктурата”
  • anonimen
    January 31, 2019 - Reply

    Кате,не може без инфраструктура.След като вашата партия не го е направила,все някой трябва да го направи.От 1944 година много време имахте. Държавната болница е от Първата световна война.Съдебна палата ,сградата на читалище Съгласие,хотел България и т.н и т.н.,да не изброявам повече ,са от време на зар Борис 3-ти.Вие освен панелните грозотии и фабрики като Ямболен идруги да ни тровят,друго не сътворихте. Да събаряте бяхте ненадминати.Унищожихте старата поща,хотел СтараАмерика и много други .Даже и градската градина не е ваше дело .Този кмет направи толкова много,макар ,че 10 години му саботирате работата. За едно нещо не го похвалихте ,а сега ревете за власт .сарамота,писна ми от нагли комунисти.

Leave a reply