Катя Георгиева: Позицията на БСП за бюджета на Ямбол е коригиращият поглед върху наболели проблеми на града

Групата съветници от „БСП за България“ изразихме своята позиция както пред Общинския съвет и управленския екип, така и пред ямболските граждани.

Няма как да не отбележим безспорния успех на БСП като участник в управлението на страната с отпадането на таксите за детски ясли и градини на нашите деца. Това е отразено и в ямболския бюджет. Най-после, след 4 – 5 годишни усилия на всички социалисти в страната, включително и от област Ямбол, една жизненоважна политика за младите семейства е реализирана. Удовлетворени сме от това.

Изразяваме положителното си отношение към проекта за изграждане на кръстовище с кръгово движение до “ХЕС“, тъй като именно групата на БСП преди една година върна неговото място в дневния ред на града, в това число и на управленския екип чрез миналогодишния бюджет, и ето че днес има осигурено държавно и общинско финансиране.

След 11 години влачене на един друг сериозен за града проблем, а именно „Обходен път на град Ямбол- Юг“, чрез настояването на народни представители и съветници от БСП, вече има средства за неговото проектиране и етапно изграждане. Живущите на ул. „Клокотница“ и ул. „Яворов“ могат да се успокоят, тъй като им предстои да живеят в една по-нормална и екологична среда.

Отбелязваме, че държавната субсидия за капиталовите програми на всички общини в България, вкл. и нашата е завишена с 30 % от сегашното правителство, в което ние-социалистите участваме.

Одобряваме проекта за осветление на Ямбол, но както и предупреждавахме, не трябваше да се поема дълг, при положение, че има възможности за безвъзмездно  финансиране.

Това е съществената положителната фактология по проекта на бюджета.

Къде се разминаваме, без да спираме да работим съвместно в името на Ямбол?

– Всички, без значение от идеология, цвят и т.нат. изразяваме категоричната си подкрепа за изграждането на Новата болница, даже се надпреварваме да си приписваме заслуги. Обаче в този бюджет не присъства нито лев за общински ангажимент за инфраструктурата до този болничен комплекс;

– В този бюджет са предвидени 215 500 лв. за 55-метров пилон и знаме на хълм“Боровец“, над 100 000 лв. за великденски зайчета, яйца, комети, скамейки и какво ли още не в „Други дейности по културата“. Отново, за кой ли път, средства за поливна система за участък от коритото на р. Тунджа (безспорно – красиво, но там се разхождат само домашните ни любимци). А за нашите деца в дворните пространства на яслите и детските градини няма нито предвидено озеленяване, нито нови детски съоръжения. Те, нашето бъдеще, играят сред плевели, а има детска ясла в Ямбол, в която децата играят на терасата, тъй като в двора е невъзможно. За нас е неприемливо, че кметът не уважи искането на БСП и на председателя на Общинския съвет за техническо обследване и паспортизация на всички детски градини.

– Категорично се противопоставяме от началото на мандата, и днес, от разписаното управление и разпореждане с общинска собственост в бюджета. Гражданите на Ямбол трябва да имат собственост и ние сме против декапитализирането на общината – продаване на общински жилища и земя.

– Този бюджет не отчита потребностите на живущите по крайните квартали. Вътрешнокварталните улици са в окаяно състояние и вече трета година този проблем не се решава с бюджетите на общината. Да не говорим за ул. „Акация“, която така и не се появи в погледа на кмета и неговия екип. Надявам се, че не се срамуват да я предложат. Ние сме я предлагали поне два пъти.

– За текущи ремонти тази година са предвидени 3 678 000 лв. Чудесно. Но така и не разбираме кои обекти са в списъците за тези текущи ремонти. Миналата година беше така, дано и  през тази година не сме свидетели на същата управленска „тишина“.

– Нито лев за зелената система на града – БСП настоявахме и се аргументирахме (писмено даже) за обследване и изготвяне на дългосрочен план за нейното запазване и развитие. Но…дърветата се режат безпощадно, без пряк контрол от специалисти.

– Беше ни обещано на всички съветници, че в бюджета (след историята с речните кейчета) никога повече няма да се появяват обекти, които са изградени, без да са получили одобрение от общински съвет. Но в проекта виждаме светещите обемни букви Ямбол за кръговото до „Практикер“, които вече около месец се мъдрят там. Е, как да го приемаме това?

Няма да коментирам „тактическите“ ефектни проекти в бюджета. Но…в днешните трудни времена считаме, че в този бюджет можеха да присъстват доста по-адекватни на ситуацията заложени решения,  свързани с проблемите на гражданите и с подобряване качеството на техния живот.

БСП не подкрепи този обещаващ бюджет. И това не е деконструктивна позиция.

Приемете го като коригиращия поглед върху наболели проблеми и върху малки, но смислени мечти на ямболци!

Пожелавам успех на екипа на общината !

Както досега, ще подкрепяме стойностните проекти и идеи.

А критичният поглед винаги е необходим…като коректив, като помощ, като „часовник“.

About the Author :