Катя Георгиева напусна заседанието на Общински съвет в знак на протест

DSC05754Председателят на групата съветници на БСП в Общински съвет и лидер на левицата в Ямбол Катя Георгиева напусна в знак на протест заседанието на Общински съвет на 28 юни.

Тя се мотивира с това, че повече от три месеца и половина председателят на Общински съвет не придвижва преписката с тяхното предложение за отмяна на таксите за детските градини и за детските ясли, а го бави и дори не го е качил на сайта на общината, каквото е изискването към всеки проект на нормативен документ, за да бъде публично оповестен пред гражданите. От трибуната на Общински съвет тя заяви:

„Няма да участвам в 34-то заседание на Общински съвет – Ямбол в знак на протест.

Не се примирявам и не се съгласявам със некомпетентността и сляпото бюрократично високомерие от страна на г-н Ибришимов.

Излизам, защото председателят на Общински съвет се подигра с група общински съветници, които на 12 март тази година, преди 3 месеца и половина, внесохме предложение за проект на Наредба за изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цените на услугите в община Ямбол за публикуване на интернет страницата на общината. Нашето предложение беше окомплектовано с всички необходими документи – обявление с мотиви, проект, предварителна частична оценка на въздействието, както и подписка на жители на град Ямбол. Тук не става въпрос за това, дали вие бихте подкрепили едно такова наше предложение. Става въпрос за това, че общинските съветници са унизени и аз не мога да приема това принизяване на общинските съветници. Няколко пъти подканях към действие г-н Ибришимов в тази посока, но ме посрещаше с разпознаваемия вече негов шлагер: ”Чакам становище от кмета”. За мен това е елегантно абдикиране от ролята на председателя на Общинския съвет и той дисквалифицира свои задължения по ЗМСМА. Ние тук работим основно с предложения на кмета и на общинска администрация, а тези на общинските съветници се задействат по някакво лично странно осмотрение. Не се спазват правилата – еднолично един човек, пръв сред равни, си позволява да върши своеволия и това показва, че на третата година от мандата, той не познава правилника за работа на Общинския съвет, както и Законът за местното самоуправление и местната администрация. Не мога да приема това, затова напускам заседанието”.

Като отговор председателят на Общински съвет Даниел Ибришимов обясни, че бил направил справка с юристите на общината и по техен съвет е направил това, за което го обвинявала Катя Георгиева. Почти като заплаха прозвучаха думите му, че тя ще си понесе последствията по правилник, и заяви: „Приемете го това, като нейно своеволие”. Според него това било „кьорфишек – един фалшив патрон”.

Кметът Георги Славов пък нарече този акт обида към гражданите на Ямбол, това било непремерено действие, опит за политическо внушение и манипулация. Според него докато има съдебно производство по същата Наредба в частта таксата за детските градини и няма финално произнасяне на съда, няма как да се стартира друго.

Той заяви, че Върховният административен съд е провел заседание на 11 юни и в едномесечен срок трябва да се произнесе. Ако съдът отмени атакуваната част, тогава едва щяло да има юридическо основание да се качва ново предложение. Кметът заяви, че не приемал и обвиненията към администрацията и заяви: „Да не спазваме закона, а да уйдисаме на мераците на политически лидер на БСП в нашия град, само за да се харесаме на хората, които са техни избиратели”.

Припомняме, че на 11 май 2017 г. Ямболски административен съд отмени като незаконосъобразен текст от Наредбата, която касае т. нар. „постоянна част” от 10 лв. от таксите за детските градини, според която независимо дали детето ходи на детско заведение, родителите са длъжни да я плащат, но общината обжалва това решение и то повече от година престоява във Върховен административен съд, а родителите продължават да се товарят с незаконната такса.

В същото време юристи от Общински съвет коментираха, че едното предложение за изменение на Наредбата няма нищо общо с другото и то може да бъде качено на сайта, за да тече процедурата, така че явно е въпрос на юридически тълкувания.

Никой – нито председателят на Общински съвет, нито кметът Георги Славов, чийто разпореждания той изпълнява, обаче не разбраха, или не поискаха да разберат, знака на протест, че не може този Общински съвет да работи само и единствено с предложения на кмета и нищо друго като предложение или идея да не може да прехвръкне в него и дори да се подложи поне на гласуване.

About the Author :

Leave a reply