Катя Георгиева, кандидат за депутат от „БСП – лява България”: България се нуждае от лява политика

DSC01179Катя Георгиева е родена през 1972 г. в Ямбол, израснала е в к-с „Хале”, учила е в ОУ „Любен Каравелов” и гимназия „Васил Левски”. Висшето й образование е по ветеринарна медицина, има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт. 18 години е работила в частния сектор, в момента е мениджър производство в мебелна фирма. Има син на 12 г. От 3 г. е общински съветник в Ямбол. От 2003 г. е член на БСП, член е на Изпълнителното бюро на Общински съвет на БСП – Ямбол, член на Областния съвет на БСП. Обича да слуша музика, да чете и да играе баскетбол. 

– Как приемате номинацията ви за кандидат –депутат от „БСП – лява България”?

–  Приемам изключително отговорно тази номинация. За мен тя е израз на доверие от моите съпартийци и не е самоцел. За мен това е и признание за дългите години, в които аз с много хъс и много желание съм отделяла време и търпение да работя за каузата БСП. Понякога не винаги достатъчно добре защитавана, не винаги сме успявали да градираме леви интереси, но винаги съм го правила с много голямо желание и вяра, че моите приятели, моите съграждани и моите близки заслужават политиката, която БСП предлага. Така че това е и признание за това, че през годините съм била много последователна – от член на основна партийна организация, до член на секционни избирателни комисии, член на Общинския съвет на БСП. Това доверие много ме топли, затова в тази кампания тръгвам с много енергия не заради себе си, а за БСП и за хората, които ми гласуваха доверие в сериозната битка, която предстои на 5 октомври.

– Много предизборни кампании сте организирали, какво е различното на тази?

–  Ние в БСП винаги сме се стремяли да правим активни предизборни кампании – организиране на тематични срещи, послания, агитация чрез билбордове, канене на гражданите на различни събития, където да чуят това, което предлагаме. Оказа се обаче, че обществото е променено, че хората не са готови на този тип общуване, времето е различно. Затова целият екип взехме решение да излезем от традиционния тип кампания, повече ще наблягаме на неформални малки срещи, за да могат гражданите да ни усетят, да ни видят, да чуят позицията ни. От началото на кампанията работя активно от врата на врата. Има една пропукана връзка между хората, които защитават партийни позиции и самите избиратели. Затова се срещам лице в лице с тях, изслушвам ги, обяснявам какво сме направили за една година тежко управление и какво смятаме да направим. Говоря много открито, много честно и почтено и не си позволявам да обещавам нереалистични неща. Стремим се към коректност.

–  Успявате ли да разширите кръга, защото на предишни кампании общувахте повече със симпатизанти, отколкото с други хора?

– Ние сме партия с членска маса, развивана назад във времето, но ние се борим за мандати, борим се да управляваме, а това не може да стане само с гласовете на нашите членове. Разбира се, че търсим много по-масова подкрепа. Аз търся подкрепа и от групата на негласуващите, опитвам се да обяснявам защо трябва да бъдем активни и да гласуваме. Например, резултатът на ДПС сам по себе не е толкова голям, но броят на хората, които не гласуват, увеличава неговия дял.

– Новите медии – социалната мрежа, ли е каналът за друг тип общуване с избирателя. Вие сте сред активните кандидати във фейсбук?

– Нищо не може да замени прякото общуване, но времето е различно и ние макар и представители на 120-годишна партия трябва да бъдем в крак с времето.

– Кои са преимуществата на листата на „БСП – лява България” за Ямболски избирателен район?

– Нашата листа е избрана по един изключително открит и демократичен начин. Тя е гласувана от Областния съвет на БСП след номинации от общинските конференции. Листата ни е богата на личности. Водачът ни Атанас Мерджанов е доказал се политик, в последната една година той се разви много, което е силно послание към нашите членове и симпатизанти, защото да имаш избраник на толкова висока партийна позиция дава една допълнителна енергия за мобилизация на нашите хора. Кирчо Карагьозов е юрист, един изявен общественик, една година беше народен представител. Имаме коалиционен партньор – Иван Георгиев. Там очакваме да го подкрепят земеделски производители. Аз съм един по-млад човек, в активна възраст, който има желание да внесе нова енергия, нов тип общуване в кампанията. На пето място е един изключително успешен кмет на Стралджа, който влезе с ясното послание, че сега е моментът да подкрепи партията, която го е издигнала. Имаме две дами от Болярово – общественичката София Минева и успешният кмет на Воден Елена Анева. Имаме и един много симпатичен млад човек от Стралджа Янко Добрев, за да докажем, че има приемственост. Листата е силна с това, че всеки един от нас отделно, освен твърдия партиен вот, има свой кръг привърженици, които може да го подкрепят, визирам и преференциалното гласуване. То според мен преди всичко ще бъде успех за партията.

– Разчитате ли на преференциалния вот, който доказа, че действа?

– Разбира се, че действа, но ние преди всичко сме отбор с ясната кауза да спечелим колкото се може повече подкрепа за „БСП – лява България” в областта. Преференцията за мен е едно изключително уважение към избирателя, като възможност за диалог с него. БСП въведе тези законодателни промени в Изборния кодекс – избирателят да може да посочи определен кандидат от листата, който да нареди по-напред.

– Кои са посланията, които искате да стигнат до избирателите?

– България все още има нужда от лява политика, нашата държава не е готова за дясна политика, каквато предлагат нашите основни опоненти – десните партии. Защо? Защото дясна политика се прави в една силна икономически държава, с ясни правила, които се спазват. И тогава пазарният механизъм може да работи коректно, да работи почтено и с резултат за хората. В България не е така, за 25 г. всяка от партиите, които е управлявала, не е успявала да го постигне. Затова ние имаме нужда от лява политика, ние имаме нужда от помощи на хора в неравностойно положение, да се минимизира социалното неравенство, ужасяващата бедност. Трябва да се почне от малките дребни политики, които касаят ежедневието, а не грандомански да говорим за големи инфраструктурни проекти.

– Казвате, че предизборната битка не е предрешена. Какви са амбициите на коалицията на тези избори и не сте ли натоварени от бремето на трудното едногодишно управление, което в очите на част от хората беше провалено?

– Това управление не е провалено, защото при изключителен натиск и арогантност от представителите на ГЕРБ в парламента правителството свърши много от предизборната ни платформа. Разплатихме 5 млрд. лв. ДДС и дадохме възможност на бизнеса да заработи, увеличихме помощите за раждане на дете, помощите за първокласник, минималната заплата. Въведохме политики за младежка безработица, разкрихме 40 000 работни места само през първите 6 месеца на тази година. Това, че коалиционният партньор след евроизборите се оттегли, прецени, че има интерес по друг начин да се позиционира, не прави провалено правителството на Орешарски. Ние не трябва да подценяваме избирателите, опитвайки се да го примамим с прости и уж разбираеми думи. Мисля, че колкото и да е зомбиран избирателят, той има инстинкт и чистота в душата и ще направи и морален избор.

–  За колко мандата все пак се борите?

– Няма да бъда голословна, появиха се много малки формации, ГЕРБ работят с много зависимости в Ямбол, съвсем отговорно го казвам. Знаете, че цялата администрация е тяхна, общински предприятия, да не говоря, че се носят слухове как те назначават, но ставаш член на ГЕРБ и трябва да осигуриш 5 човека, 10 човека като избиратели. Това е една много стройна мрежова организация, но реалистичната ни цел е да вземем два мандата.

– Три години сте общински съветник в Ямбол. Как се работи в условията на малцинство в Общинския съвет и на послушно мнозинство, което изпълнява партийни поръчения?

–  Честно казано, понякога се срамувам, че съм съветник в този Общински съвет, защото няма диалог и дебат. Аз съм един от общинските съветници от БСП, който подкрепя разумните предложения на администрацията на кмета Славов, добре аргументирани и мотивирани, защото ние не сме само съветници, но и граждани на Ямбол. Когато става въпрос за пари, за големи проекти, за общински заеми и попълване на грешки на администрацията с бюджетни средства дебатът се пресича с процедурни хватки и ние не можем да променим нищо, а само да говорим. Затова сме много активни в това отношение. Искахме комисия за храната в детските градини, успяхме да не допуснем басейн „Фиджи” да не стане частна общинска собственост и да се продаде, но се работи много трудно, защото мнозинството не позволява да има диалог и дебат.

– Какви цели си поставяте, ако бъдете избрана за народен представител?

– Аз съм си поставила три основни ангажимента – първото е да имам приемна в Ямбол със сътрудник, но не в БСП, а на неутрална територия, където всеки гражданин да може да постави своя личен, професионален, административен проблем. Народният представител не може да решава проблемите с магическа пръчка, но може да търси решения и възможности за съдействие. Второ, няма да загубя връзката с браншовите организации, в Ямбол имаме силна Камара на строителите, организация на мебелните предприятия, за да може по-пряко да поставят изискванията си за премахване на законовите неуредици и да съдействам за облекчаването на бизнеса им. Трето, ще работя за региона , ще поставям местните проблеми на национално ниво, за да се търси решение. В тази връзка ме боли, че правим паркове, център, нова инфраструктура, което не е лошо, но какво от това, ако в града не останат хора. От 7 г. в Ямбол няма нито една нова инвестиция с добре платени работни места, за да остават младите хора в града. Народният представител може да лобира за региона.

– Защо хората трябва да гласуват за вас?

– Хората трябва да гласуват за „БСП – лява България”, защото през всички тези години на прехода, с всичките грешки, които БСП е правила, тя е показала, че е партията, която се отнася най-човешки, разбира малките проблеми, подкрепя хората на наемния труд, които са болшинство, но в същото време създава условия за правене на добър бизнес и работи с най-голяма мисъл за хората. Нашето мото на кампанията „Достоен живот в справедлива държава” най-ярко демонстрира работата на БСП през всички тези години на прехода. Аз имам самочувствието, че съм член на БСП и нямам от какво да се срамувам. За мен това показва, че си разумен, че мислиш за съседа си, че мислиш за колегата си и за бъдещето на децата си.

Интервю на Диана Иванова

About the Author :