Катя Георгиева: Гражданите трябва да бъдат информирани за дълга, който иска да тегли община Ямбол

Ямбол, 20.04.2021 г.

Гражданите да бъдат информирани за дългосрочния дълг в размер на 8 764 494 лв., който иска да тегли община Ямбол, тъй като срокът на изплащане след тригодишния гратисен период е 15 години и четири местни власти след тази ще го изплащат. Това предложи на общественото обсъждане Катя Георгиева, председател на БСП – Ямбол и общински съветник. На самото обществено обсъждане граждани почти нямаше – имаше общински съветници, областен управител, народен представител и активни общественици.

„В напрегнатата ситуация в страната и неизвестността от нови избори местният референдум не е най-подходящ, но местната власт и ние, общинските съветници, сме длъжни да организираме кампания за популяризиране на това намерение“, каза още тя и предложи да се проведат срещи по квартали, да се направи кампания с видео и брошури, които да разяснят какво ще се прави, как и докога ще се плаща, да се направи и анкета в интернет дали гражданите на Ямбол са съгласни да се тегли такъв дълг.

Катя Георгиева предлага да се поставят кутии в общината, в изнесения офис в ж.к. “Георги Бенковски”, в търговки обекти на ямболски вериги, за да могат гражданите да гласуват с името и адреса си какво мислят по въпроса.

Според нея по този начин например в продължение на месец ямболци ще могат да се произнесат за дълга решението на кмета и на Общинския съвет ще бъде много по-легитимно.

Петте обекта,  които общината има намерение да финансира със заема са:

1.Обект ”Основен ремонт- реконструкция на ЦГЧ-2″ включва: ул. “Търговска” от ул. “Богомил” и ул. “Срем” до  ул. “Гр. Игнатиев”-III-ти клас, включително авторски и строителен надзор;

 1. Обект“ Рехабилитация и реконструкция на ул. ”Крайречен булевард” и ул. “Търговска” при кръстовище до Комплекс за социални услуги за деца и възрастни /КСУДВ/ ;
 2. Обект „Ремонт, рехабилитация и реконструкция на ул. „Крайречен булевард“ и ул. “Търговска“. Етапно строителство, включително авторски и строителен надзор;
 3. Обект“ Извършване на строително-монтажни работи за основен ремонт, изграждане и реконструкция на външно изкуствено осветление на пътища, улици и площади на територията на община Ямбол;
 4. Обект“ Ремонт, рехабилитация и реконструкция, велоалея и паркинги на улица „Милин камък“ от о.т. 79 до о.т.336 по плана на гр.Ямбол – Аврен. Етапно строителство.
About the Author :

3 Comments to “Катя Георгиева: Гражданите трябва да бъдат информирани за дълга, който иска да тегли община Ямбол”
 • джон голт
  April 20, 2021 - Reply

  БСП вие сте живи лицемери , и сте срам за града ни ! Тъй като колективната памет е хубаво нещо – нека припомня в края на мандата на Кирил Тодоров беше предложено да се изтегли заем за основен ремонт на Крайречния Булевард и реконструкцията му . Тогава Румен Банкнотов и БСП категорично гласуваха против и отхвърлиха идеята защото било не целесъобразно _ ИДИОТИ . Сега се опитвате да ни убедите че Ямбол няма нужда от ново осветление и основен ремонт на важни улици .
  Задължително трябва и основен ремонт на улица Пирин към ж.п гарата с изграждане не велоалея , срамно е входа на града ни от жп гарата да е в такъв вид – шубраци , , дупки , неравности и на всичкото отгоре няма нормален паркинг на гарата .
  БСП НИКОГА не е работил в полза на Ямбол още от времето на Хаджигеоргиева когато не завършихте Новата Болница и загробихте тролеите , и Катя да иде на психиатър най-добре е за нея !

 • delnik1
  April 21, 2021 - Reply

  Ако четете с разбиране, ще видите, че никъде не е казано, че са против тегленето на заем. Казано е, че искат хората да бъдат информирани и искат разгласяване на намерението. Къде виждате позиция против? Вие не искате ли да знаете за какво иска общината да тегли заем?

 • баба от село
  April 21, 2021 - Reply

  Има градове , близки до централната власт, които ей така получаваха по 7-, 8- и 9-цифрени траншове от държавата да си оправят инфраструктурата, години наред в сивата мъгла. Докога София ще мачка и унижава Ямбол? Софиянци ни натрапиха да станем сметище на региона, при това с незаконен обект. Направиха ни натовско летище, мишена при война. Изтрепаха ни поголовието. Нарочно оставиха Ямбол без болница – десетилетия наред. Замалко и да ни превърнат в буфер на нелегални пришълци, ако не беше малкото ямболско въстание. Докога този геноцид от страна на София?

Leave a reply