Като автобусът е за гробищата, трябва ли да е катафалка?

DSC04290През последните пет-шест, че и повече години, ямболлии ги отучиха почти напълно да чакат автобус за гробищата.

Сега номер 18 А пътува по този курс, доста разредено, какъвто е и целият обществен транспорт на територията на Ямбол. Този номер 18 А е точно копие на един от автобусите, пътуващ по линия номер 1: с ужасно неудобни пластмасови седалки, мръсен, няма отворени прозорци, за да се проветрява.

Тези няколко автобуса за капак са и на нещо като две нива, което ги прави още по-неудобни за пътуващите. Специално за номер 18 А управата на града ни може и да счита, че който ходи на гробищата, няма никакво намерение да се връща от там. Ямболлии, особено тези от третата възраст, обаче са упорит народ и се завръщат отново и отново по домовете си.

Последното преброяване на статистиката даде като резултат малко над  73 000 жители на Ямбол. Всички съграждани считат, че има поне двайсетина хиляди мъртви души в това преброяване, тъй като много хора отидоха на гурбет и така и не се върнаха. Но статистиката ги води като жители на града ни.

С почти 20 000 е намалял Ямбол в сравнение с 1992 година, когато вече почна да вилнее пошлата българска демокрация. Третомандатният кмет на града ни и областен лидер на ГЕРБ също от толкова време, Георги Славов, и прословутият му екип, ни проглушиха ушите със заклинанието, че ще направят Ямбол по-добро място за живеене.

Пустеещите къщи в много от кварталите, заключените от години апартаменти, пустите главни улици вечер са знак за друго – Ямбол залинява откъм население. И България като цяло залинява, така е, ала тук и сега гледаме ямболската версия на битие.

Вчера, петък, 7 април, няколко работника почистваха фонтана пред общината. Този фонтан дотук има интересна съдба: едни му се възхищават и неуморно си правят селфи около него, други считат, че придобивката е в известна степен кичозна и ненужна.И друг път съм писал, че доста съграждани май не са виждали никога Пеещите фонтани в Пловдив, както и направеното из чужбина. Не говоря за мегаполиси, а за градове, съизмерими с Ямбол.

Сътвореното там е произведение на изкуството, докато нашето е банална изработка, която, за капак, направи дистанцията между местните велможи и гражданите по време на национални празници огромна. И преди фонтана, между първенците на града и редовото население имаше стотина метра разстояние, сега май станаха около двеста.

И жалка, и смешна картина, още повече, че когато е жега управниците се крият под козирката, докато туземното население го бие слънцето.

Дали за назидание, дали като проба за неговата издръжливост, от кметския екип не казват.

От доста време, още след първите години на кметуването си, кметът Славов не иска да се вижда очи в очи нито със съгражданите си, нито с медиите.

Да няма приемен ден вероятно е принос в съвременната българската история на първия човек край Тунджа.

Тунджа пък пак почна да тече лайняна, както беше и лани. Волно се вливат в реката, рисувана някога от Стефан Бъчваров, а в по-ново време и от Калин Ангелов и Стефан Качаков, фекалии, и то на десетина метра от хотел „Тунджа”, един от някогашните символи на Ямбол, попадащ в графата на „Балкантурист”. И улицата покрай хотела стои вече трета година разбита, както и улица „Българка”, нищо че на нея освен къщи, се намира и частната болница „Свети Йоан Рилски”.

Преди няколко дни имах работа из тоя край на града, и картината беше точно същата, каквато я гледах миналата пролет: клечат няколко работника около една шахта току до моста, който води към клиниката и към стадиона, и умуват. Какво умуват и те не могат да кажат. Лани имаше и екстра, една машина, която обаче не работеше. В проведения с шофьора й „поверителен” разговор се изясни, че вече втори ден машината не може да бачка, ала и той не знаеше кога ще дойде някой да я оправи.

Далеч съм от идеята, че водачът на листата на БСП на изборите Вигенин ще се интересува кой знае колко от ямболските работи. Младокът е от щаба на Корнелия Нинова и явно ще го пускат често на трибуната на парламента, демек, той ще е от тежката артилерия.

По-скоро влезлият от Ямболския избирателен район Волен Сидеров може да наруши спокойния живот на кмета, особено ако му се разхлопа тарабата. Сидеров продължава да е играч от класа, рано го погребаха доста хора.

Та така сме преди Цветница: реката хич не е за рисуване, автобусите са по-подходящи да возят картофи , отколкото граждани, а водният цикъл може да продължи до второто пришествие…

Борислав Ненов

About the Author :