Картичка от Гео Милев за Великден и стари фотографии, свързани с най-светлия християнски празник, могат да бъдат открити онлайн

Geo Milev_kartichkaДигитализирани чернови на стихотворения от известни поети, фотографии на стари картички от миналия век, статии, писани преди два века в български вестници и списания, както гадание по ръка за датата на Великден – всички те, свързани с най-светлия християнски празник, могат да бъдат намерени онлайн в каталозите на международния проект EuropeanaPhotography и Сводния онлайн каталог на академичните библиотеки в България www.nalis.bg. Благодарение на фондация НАБИС страната ни участва във фотографския проект с 15 000 снимки, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции.

Velikden_stihotvorenie_Geo MilevЕдин от най-интересните дигитализирани експонати е оригинална чернова от 1914 г. на част от стихотворението „Великден“ от Гео Милев, включена в сборника „Кормило“, издаден през 1933 г. В момента тя се съхранява в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“. Друг ценен документ от архива на библиотеката, имащ връзка с Великден, е пощенска картичка, изпратена от Гео Милев до баща му Мильо Касабов, в която му съобщава, че няма да може да се прибере скоро в Стара Загора и пожелава много здраве на всички за Възкресение Христово.

voinici_belasicaСред снимките, които страната ни е предоставила за участие в проекта EuropeanaPhotography чрез фондация НАБИС, може да се види и фотография на български офицери и войници в планината Беласица, които празнуват Великден по време на Първата световна война. Притежател на правата върху снимката е Стойчо Млечевски като самият отпечатък се съхранява в дигиталната колекция на фондацията. Сред другите любопитни фотоси е и този на известния писател и журналист Александър Геров, на конгрес на писателите от провинцията. Снимката е заснета на Великден през 1937 г. в Плевен, а правата върху нея са на Националния литературен музей.

pashalni ruceОказва се, че предците ни са имали много точен начин за изчисление на датата на Великден през различните години като са използвали само пръстите на ръцете. Това е описано в  Книга Нарицаемаѧ Свѧтче или Календарь Вѣчный от 1843 г., която може да бъде намерена онлайн в Сводния каталог на академичните библиотеки НАБИС /www.nalis.bg/. Книгата е публикувана в Букурещ през 1843 г. в типографията на братя Каркалеки и съдържа, както се твърди в предговора: „Собранъ ѿ много различны дрՃги, заради леснота болгарскомՃ народՃ; оукрашенъ сосъ многՃ назначеніѧ потребны на секимՃ человѣкՃ, и изданъ на болгарски за потреба на единородните православни братие“. Особено любопитна е главата „Пасхални ръце“ която показва как чрез пръстите на ръцете можем да изчислим датата на Великден през годините.

Aleksandur Gerov_Pleven 1937Фондация НАБИС участва в европейския фотографски проект с дигитализирани снимки, сред които има  фотографии на пейзажи, сгради, инфраструктурни обекти, на политици, юристи, военни и писатели, както и на обикновени хора и семействата им. Основният проект на фондацията обаче е създаването на онлайн каталог на академичните библиотеки в страната – www.nalis.bg. В момента през него може да бъде извършено търсене на заглавие сред почти 3 000 000 библиографски записа, което няма прецедент в страната. Проектът е подкрепен от фондация „Америка за България“.

About the Author :