Карнавално шествие открива “Кукерландия”

shestvie 4От утре- 5 март Ямбол ще стане арена на най-пъстрото кукерско сборище от 16 години насам. 54 групи от цяла България и чужбина са потвърдили участието си в тазгодишното издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия”, което и своеобразен рекорд в историята на карнавала. „Кукерландия” отново ще потвърди слава си на най-колоритния маскараден фестивал, привличащ участници от всички краища на България – от Кюстендилско до Бургаско и от Силистра до Благоевград и Хасковско.

shestvie 3Карнавално шествие ще ознаменува началото на ХVI издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол 2015 на 5 март (четвъртък). В него ще се включат над 500 маскирани, кукери и приказни герои. Карнавалното шествие ще водят трите нови гигантски кукерски маски, които по-късно ще заемат местата си в Алеята на маските в градския парк. Шествието ще започне в 17.30 часа от ул. „Цар Освободител”  и ще финишира в градския парк, където в 18.00 часа в района на бившия „Ален мак” ще се състои традиционното пресъздаване на традициите на празника Сирни Заговезни – с прескачане на огън, мятане на стрели  и „хамкане” на халва.

rogatiГигантски хлопки, рогати инсталации, базар на кукерски сувенири са само част от атракциите в пътуването през града на кукера в градския парк.

Първата фестивална вечер ще има своя завладяващ финал в 18.30 часа с концерта на чуждестранните участници, озаглавен „Празник без граници”.

 

 

deca 1 deca 2

About the Author :