Карикатури и шаржове в галерия „Жорж Папазов“

IMG_5612„Карикатури и шаржове“ е оригиналната и много интересна изложба, открита на 11 декември 2018 г. в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в  Ямбол. Организатори на събитието, което представя карикатури на класиците Борис Ангелушев, Илия Бешков и Стоян Венев, на нашия съгражданин Христо Карастоянов и на още една личност, свързана с Ямбол – Недялко Коняров, са галерията, Държавен архив-Ямбол и община Ямбол. Това е последната за годината изложба на ХГ „Жорж Папазов“ и тя е посветена на 2018 г. – година на културното наследство заедно с още осем други събития на галерията, отбеляза при откриването изкуствоведът Стойка Цингова. Избрана е за финал на годината, защото е вярна максимата, че „светът е оцелял, защото се е смял“, каза още тя, допълвайки, че карикатурата и шаржът не са само смях, в тях има и по щипка политика, укор и размисъл.

IMG_5613Участието на Държавен архив-Ямбол е с личния фонд Недялко Коняров, известен още и като Делян Коняров, поясни директорът на Архива Светлана Бъчварова. Представени са 38 негови рисунки. Той е професор по политически науки. През 1985 г. дарява свои документи в Държавен архив-Ямбол – един от най-богатите лични фондове. Роден е през 1914 г. в Ямбол в стар възрожденски род. Дядо му и чичовците му са участвали в революционния комитет на Георги Дражев. Умира през 1995 г. Завършва финанси и администрация, работи като инспектор в Инспекция по труда, драматург в бургаския театър, секретар в областна дирекция-Бургас, дълги години е преподавател по политически науки в Медицинския институт в София, пенсионира се като ръководител катедра в Минно-геоложкия институт IMG_5608в София. Показана бе негова снимка от 1934 г., когато той е ученик в гимназията в Ямбол – направили са оркестър, той е свирил на обой, цигулка, китара. Свирили са в ресторант „Стара Америка“ и в ямболските локали. Бил е кореспондент за Ямбол на вестниците „Утро“, „Заря“, репортер за „Тракиец“ и „Тунджа“. Докато е ученик, започва да рисува т. нар. от него портретни карикатури, т.е. шаржове. Прави две изложби с карикатури – през август 1944 г. и на 10 ноември 1989 г.

Нина Цонева, старши експерт в Държавен архив, представи някои от персонажите – герои на шаржовете на Недялко Коняров, както и карикатури по злободневни теми. Това са писатели, юристи, просветни дейци, живели и творили през отминалия век. Тук е ямболията Аспарух Крайчев – учител, училищен инспектор, общественик, редактира IMG_5619ямболското детско списание „Синчец“, сътрудничи на местната преса. Тодор Драганов – учител и училищен инспектор, сътрудничи на вестници, участва в редактирането на сп. „Лебед“, сп. „Кресчендо“, детското „Синчец“, автор на стихове, разкази, повести. Иван Марангозов – собственик на печатница „Светлина“, редактор и стопанин на ямболския вестник „Тракиец“. Показани са шаржове на Антон Маров – директор на Ямболска търговска банка; на дългогодишния режисьор на Народния театър Николай Масалитинов; писателя Ст. Л. Костов; юриста Иван Търпанов; дългогодишния ямболски кмет Стоян Митев; Антон Леков – юрист и кмет на Ямбол; полк. Ламби Данаилов – бащата на Стефан Данаилов; актьора Идеал Петров и др.

“Радостен съм, че срещу Коледа можем и малко да се посмеем”, сподели при откриването писателят Христо Карастоянов – автор на карикатури, който бе сред многобройните почитатели на това изкуство.

IMG_5591 IMG_5592 IMG_5598 IMG_5599 IMG_5604 IMG_5615 IMG_5617 IMG_5618 IMG_5620 IMG_5621 IMG_5623

About the Author :

Leave a reply