„Каргонските коледари през годините“ – пътуване във времето

SAM_2509Ямбол, 05.12.2017 г.

Фотоизложба „Каргонските коледари през годините“ бе открита вечерта на 5 декември в арт салона на читалище „Пробуда“. От черно-белите снимки оживяха някогашните куди на най-стария ямболски квартал, техните изяви от сцената на читалището, из града и извън него. На отделно табло бяха подредени цветните снимки от по-ново време. Сред гостите на събитието бяха дългогодишни коледари, които с интерес откриваха себе си на млади години, както и свои познати и приятели. Сред гостите бе и 72-годишният Янаки Терзиев, най-стария станеник на Каргона, учител на всички по-сетнешни коледари. Той сподели за „Делник“, че коледува от 6-7-годишен, та досега, т.е. в продължение на 64 години води местните куди. И тази година той чака мнозина от местните коледари да се SAM_2497завърнат за празниците от гурбет по Испания, Германия, за да продължат традицията.

От читалището бяха подготвили интересен разказ за коледуването, представен край кът, представящ стародавното обзавеждане на българската къща. Бе припомнено как подготовката за коледуването и облеклото на коледарите започва месец преди това. Събират се все лични момци, избират си станеник, наметнат с тежък ямурлук, бъклица в ръка, с тежка стъпка и достолепие той води кудата към следващата къща. Коледарите са облечени с войнишки брич, обшит с кожа и гайтани , червена кърпа, вратовръзка, ботуши с шпори, кожен калпак, обкичен с пуканки и чемшир с варак, кожени колани, за които да се захванат. Красивият буенек, стройните опънати редици на коледарите, шумът от тропащи крака и шпори, SAM_2501вероятно е повлияно от войниците в Каргона и е израз на самочувствие и дисциплина. И облеклото, типично за каргонските коледари, и буенека са характерни единствено за Ямбол. Коледарите обикалят домовете, благославят стопаните, членовете на семейството и имота им, а те им дават дарове – краваи, орехи, суджуци…

За пореден път с уважение бяха изброени имената на най-прочутите станеници на куди в града, които са все от Каргона: Янаки Терзиев-Янчо Перката и неговите ученици и последователи като станеници: Димитър Генков, Елиян Кисьов, Димчо Стоянов, Дамян Колев, Драгия…

SAM_2502От името на настоятелството Веселина Шикова благодари на всички присъстващи – „в сърцата им гори любовта към традициите, те са запазени в Каргона и вярвам, че истинските каргонлии ще носят традициите и ще ги предават на идните поколения во веки веков“. Тя благодари на почетните гости на изложбата – Янаки Терзиев, Десислава Петрова – потомка на род, който вече четвърто поколение коледува в Каргона, чичо й е тук – също второ-трето поколение, дядо му и баща му със сигурност са играли. Показаните снимки са ценна реликва, те са историята на Каргона от далечните вече години на миналия век“, отбеляза тя.

На края на събитието присъстващите изгледаха документален филм за каргонските коледари, озаглавен „Нашенското, българските обичаи“.

SAM_2499 SAM_2503 SAM_2506 SAM_2513

About the Author :