Карастоянов номиниран за роман на годината

ХристоЯмболският писател и журналист Христо Карастоянов, наш дългогодишен колега, бе сред номинираните с творбата си „Една и съща нощ” за роман на годината.

Националният дарителски фонд “13 века България” обяви шест романа, номинирани за Националната литературна награда “Български роман на годината”. Книгите бяха представени във фонда до средата на март, като участваха творби, издадени през миналата година.

Журито, което е в състав: проф. Миглена Николчина (председател), проф. Клео Протохристова, проф. дин Иван Еленков, доц. Бойко Пенчев и Eмил Андреев избра измежду романите, кандидатствали пред фонда, следните финалисти: “Една и съща нощ” на Христо Карастоянов, изд. “Жанет 45”, “Отвътре” на Радослав Парушев, изд. “Сиела”, “Осияние днес” на Красен Камбуров, изд. “Летера”, “Понякога ангели” на Емил Тонев, изд. “Хермес”, “При входа на морето” на Емилия Дворянова, изд. “Обсидиан”, и “Разглобено лято” на Людмил Тодоров, изд. “Жанет 45”.

На 22 май 2015 г. от 18:00 ч. на церемония по връчване на отличието, в рамките на 20-ото юбилейно издание на фестивала “Салон на изкуствата”, в Националния дворец на културата един от тези романи ще бъде удостоено с голямата награда – художествен диплом и парична премия в размер на 11 000 лева.

По мнение на „Неделник”, шансовете на Карастоянов да спечели Роман на годината са големи, въпреки че за автор като Радослав Парушев, наричан още Чарли, се шуми неистово в последните години, а Емилия Дворянова, доказан графоман, по неясни причини обира отличие след отличие. „Една и съща нощ”, в художествен план, може да има истинска конкуренция от страна на Емил Тонев, чиято книга „Граница”, бе чудесна, а може би и на Людмил Тодоров.

About the Author :