Капиталовите разходи на община Ямбол – голямата тайна на бюджет 2019

DSC01553В дълбоко пазената тайна на бюджет 2019 се превърнаха капиталовите разходи на община Ямбол на проведеното на 17 януари обществено обсъждане на бюджета. Освен размерът им от 21 098 044 лв., те не бяха обявени като разпределение нито в предварително качената в последния момент таблица с разходите, нито при представянето, нито пък беше отговорено на какъвто и да е въпрос, свързан с питане за тях, освен лаконичния отговор от зам-кмета Илияна Бицова, че ще бъдат представени на сесията на Общински съвет, когато се гласува бюджетът.

Защо толкова старателно ръководството на общината се опитва да скрие тези разходи можем само да гадаем, но, най-вероятно, целта е да не се покаже колко ще струва всеки от обектите, които ще се изграждат със заема от 17 602 470 лв., включен в този бюджет.

Странна беше и липсата на кмета на община Ямбол на това публично обсъждане. Поканата беше от негово име и едва ли има по-значима задача от това да защитиш пред гражданите най-важния документ на общината за 2019 г. Но явно след злополучното обществено обсъждане на дългосрочния дълг, когато нервите на кмета не издържаха и извика СПООР и полиция да изкарат гражданин с неудобно за него мнение, той вече няма „очи” или нерви да застане пред гражданите и да изслуша спокойно въпросите им или мнението им за бюджета.

Граждани твърдят, че са видели кмета да се качва в кабинета си малко преди общественото обсъждане, т. е. неприсъствието му в залата е негов съзнателен избор, а не неотложен ангажимент, който му пречи да присъства.

Всеки сам може да си направи извода докъде е стигнал Георги Славов за 11-годишното си управление, щом на финала му вече не може, или не иска да се явява пред хората, защото не издържа да слуша нещо различно от удобното му на него мнение.

А що се отнася до бюджета лъсва и друга цел. Благодарение на заема от 17 602 470 лв. община Ямбол ще има рекорден бюджет за 2019 г. от 80 747 943 лв., за сравнение миналата година е бил 54 724 546 лв. и ще може в предизборната година кметът да се хвали какви велики неща е постигнал.

Съвсем друг въпрос е дали изобщо ще успее да завърши поне един обект от всички 15, дори да изтегли заема, защото самият той си призна, че процедурата е дълга и няма да стане скоро. Но явно целта ще е постигната – той ще изтегли заема, той ще възлага обществените поръчки и за пред хората всичко ще бъде в името на града, а който иска, ще разбере какви са истинските му мотиви.

Диана Иванова

About the Author :

2 Comments to “Капиталовите разходи на община Ямбол – голямата тайна на бюджет 2019”
  • Мишо
    January 20, 2019 - Reply

    Все едно и също..Карцъков и компания плюят кмета,а Вальо Ревански им дава по 2000 лв заплати и бълва гнусотий против кмета по всички свой медий ( диана кабел,радио 999,news of yambol и т.н.)

  • delnik1
    January 21, 2019 - Reply

    В друг пост пише, че БСП им дава по 2000 лв. заплата. Вземете се разберете все пак кой им плаща…

Leave a reply