Кампанията „Избирам път без дрога!“ стартира в област Ямбол

Ямбол, 05.03.2020 г.

Превантивно-информационна кампания под наслов „Избирам път без дрога!“ стартира в област Ямбол, съобщиха днес на пресконференция в ОДМВР-Ямбол. Тя ще се проведе сред седмокласниците от 50 паралелки в областта. Инициативата е на ОДМВР-Ямбол и ще се реализира в партньорство с Превантивно-информационен център за борба с наркоманиите към Общински съвет по наркотични вещества при община Ямбол, с подкрепата на Регионално управление на образованието-Ямбол и ръководствата на учебните заведения в областта. Днес ще бъдат посетени ученици от училищата „Николай Петрини“ и „Христо Смирненски“ в Ямбол.

В пресконференцията участваха директорът на ОДМВР-Ямбол старши комисар Калоян Милтенов, зам.-кметът на община Ямбол Михаил Керемедчиев, началникът на РУО Стойко Стойков, присъстваха част от екипите, които ще работят в кампанията – инспекторите от Детска педагогическа стая и експертите от ОбС по наркотични вещества.

Пораженията върху злоупотребяващите с наркотични вещества са големи, в повечето случаи необратими, отбеляза шефът на ОДМВР-Ямбол старши комисар Милтенов. Напоследък тенденцията е към намаляване на възрастта на употребяващите психоактивни вещества. Данни от проучвания за страната сочат, че около 4 процента от учениците в прогимназиален курс вече са употребявали някакъв вид дрога. За област Ямбол не е правено специално проучване, предполага се, че процентът е по-нисък. Причините за употреба на наркотици в тази ранна възраст, са: желанието да бъдат приети в определена група или компания, да подражават на някого, защото са самотни, от любопитство, за да се почувстват различно, да се почувстват значими, да избягат от действителността.

Целта на кампанията е да се предостави информация за въздействието на дрогата върху психиката и физиката на употребяващия наркотици, върху неговите близки и приятели. Децата ще получат насоки как да реагират и да потърсят помощ в случай на употреба. Те ще чуят разкази по действителни случаи, ще търсят решения, ще оценят рисковете и ще се научат да определят защитни фактори.

Кампанията ще се реализира през втория учебен срок на тази година. Насочена е към учениците от 7 клас, защото тогава любопитството им е най-изострено, тогава те започват да проявяват интерес към забранените неща. Ще бъдат изготвени плакати на кампанията, създадена е фейсбук страница „Избирам път без дрога“. През април ще бъде обявен фотоконкурс, като отличените фотографии ще бъдат наградени при отбелязването на Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици, който е на 26 юни.

Представителите на община Ямбол и на Регионалното управление на образованието заявиха своята пълна подкрепа на инициативата.

 

About the Author :

Leave a reply