Кампанията за безопасността на учениците ще продължи до края на октомври

BD 1009_4Традиционната “Акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” тази година ще продължи до 31.10.2014 г.  С цел гарантиране сигурността и безопасността на децата и учениците преди началото, както и през цялата учебна година, служителите на ОД МВР- Ямбол изпълняват множество планирани мерки.  В тази връзка са проведени срещи с кметове на общини, директори на училища и детски градини, на които са съгласувани съвместните действия по обезпечаване реда и сигурността в районите на учебните и детски заведения. До 11 септември ще бъдат уточнени и начините на охрана и  осъществяване пропускателния режим във всяко учебно и детско заведение.

Извършват се проверки за наличието на пътни знаци, пътна маркировка, наличие на предпазни парапети пред входовете, изграждане на изкуствени неравности на платното за движение и сигнализирането им със съответните знаци и маркировка, подобряване видимостта към пътните знаци от клони на дървета и храсти в районите около училищата, като при необходимост ще бъдат изпратени  сигнални писма до компетентните органи за предприемане на действия по отстраняване на констатираните пропуски, нередности и направените предложения.

За гараниране сигурността на учениците и техните родители, както и за опазване на обществения ред в и около учебните заведения при откриването на учебната година ще има полицейско присъствие.

С цел превенция и недопускане извършване на престъпления и противообществени прояви и пътни инциденти е създадена е и организация за засилено полицейско присъствие на територията на всички учебни заведения през цялата учебна година, най-вече в т. нар. „пикови” часове – в началото и в края на учебните занятия.

Предстои с представители на РИО – Ямбол да бъдат съгласувани графици и след 23 септември да започнат планираните срещи на полицейски служители с учениците от начален курс на обечение и децата от детските заведения. Така под формата на беседи ще се разглеждат въпроси за безопасното поведението на децата на и в близост до пътното платно, като основно внимание ще се обърне на намиращите се в близост до съответното заведение рискови пешеходни преходи, кръстовище участъци и спирки на градския транспорт, както и по характерни произшествия в района.
Предприети са превантивни мерки и за недопускане продажбата на алкохолни напитки и тютюневи изделия в търговски обекти, разположени на територията на учебните заведения. Преди и по време на учебната година ще се извършват системни проверки за спазване изискванията за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в питейни и увеселителни заведения, продъжбата на алкохол и тютюневи изделия, както и за разпространението на наркотични вещества. Контролът над магазините и кафенетата в близост до училищата, за недопускане на продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни, ще бъде активен през цялата учебна година. Ще се провеждат специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, свързани с разпространение на наркотични вещества в близост и в районите на училищата.
Статистически данни: От 15 септември 2013 г. до 8 септември 2014 г. на територията на област Ямбол са регистрирани 339 пътно-транспортни произшествия, от тях 55 са тежки. В 8 от катастрофите са пострадали 9 деца на възраст до 17 години, няма загинали. За този отчетен период в процентно отношение това са 5,8% от общия брои на пострадалите при пътни инциденти.

Две деца са пострадали като пешеходци, едно е пострадало при управлявление на велосипед, друго при управление на мотопед, а пет са пострадали като пътници в превозни средства.

Четири от катастрофите с пострадали деца са настъпили на уличен участък, а останалите четири са в районите на кръстовища.

Най-честите нарушения на водачите при пътни инциденти с деца са движение с несъобразена скорост, не намаляване на скоростта при наличие на деца на пътя или в близост до него и отнемане на предимство.

Приканваме всички водачи на автомобили да шофират с особено внимание, преминавайки в близост до учебни и детски заведения, не само в първия учебен ден – 15 септември, а през цялата година.
“Нека заедно да направим всичко възможно за опазване на децата от пътни злополуки”. 

About the Author :