Кампанията “Заедно можем повече!” продължава с кръводарителска акция в Областната управа на 2 октомври

9999Събитията – част от националната кампания “Заедно можем повече!”, провеждани в област Ямбол от БЧК в партньорство с Областна администрация, бяха представени днес, 1 октомври 2019 г., на пресконференция, дадена от директора на БЧК-Ямбол Митко Филипов и заместник-областния управител Волен Дичев. Кампанията се провежда във връзка с това, че месец септември 2019 г. е обявен за месец на пътната безопасност, първа помощ и превенция на пътния травматизъм. Инициативите се осъществяват в партньорство с представители на институциите – членове на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

Като етап от кампанията “Заедно можем повече!” е  акцията за безвъзмездно кръводаряване, която ще се проведе утре, 2 октомври, от 9 до 13 часа в сградата на Областна администрация-Ямбол. Организира се от БЧК-Ямбол в партньорство с Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/ към МБАЛ “Св. Пантелеймон”-Ямбол с подкрепата на областния управител и на областна администрация. Целта на акцията е да популяризира принципите на доброволност, безвъзмездност и човешка солидарност.

Областна администрация подкрепя акцията с предоставянето на зала на втория етаж и включването на част от администрацията в кръводаряването, уточни зам.-областният Волен Дичев. Всеки гражданин може да се включи в инициативата.

Кампанията “Заедно можем повече!” премина през няколко етапа, отбеляза Митко Филипов. Като първи етап бе стартирането на национална дарителска кампания за набирането на средства за деца, пострадали при пътно-транспортни произшествия, чрез SMS на кратък номер 1255. БЧК е инициатор на създаването на национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП. От 2000 г. досега са подпомогнати 757 деца. Номерът е активен до 31 октомври 2019 г.

Като втори етап бе отбелязването на Световния ден на първата помощ. Организираната от БЧК-Ямбол инициатива бе демонстрация на техника по оказване на първа помощ при инциденти с деца от ЦДГ “Звездица” в село Скалица. Такива срещи в детски градини БЧК организира в четири поредни години.

Трети етап от кампанията бе отбелязването на Европейският ден без жертви на пътя – 26 септември. БЧК-Ямбол организира урок по пътна безопасност и първа помощ за деца на възраст 4-6 години от ЦДГ “Радост” в село Бояджик.

Предстоящ етап от националната кампания е провеждането на открити уроци по пътна безопасност и първа помощ с ученици от първи до четвърти клас през месец октомври, като инициативата ще се проведе съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община “Тунджа” и РПУ-Тунджа.

About the Author :

Leave a reply