Камионът с хероина преминал безпроблемно 6 митници преди ГКПП – Лесово

222Ямболски окръжен съд наложи постоянна мярка задържане под стража на иранския шофьор, пренесъл на 5 юли през българо-турската граница на Граничен пункт Лесово близо 200 кг хероин с много високо съдържание на активното наркотично вещество.  Наркотикът беше открит във фабрично затворени консервни кутии за доматена паста. Това е най-голямото количество наркотик, залавян на външна граница, откакто страната ни е член на Европейския съюз.

В съдебната зала стана ясно, че камионът с наркотичното вещество е преминал 6 митници преди българската, но едва на ГКПП – Лесово рентгенът е открил, че товарът има нееднородна структура. Затова митническите инспектори са му направили щателна проверка и са открили по-леките кутии с хероина. Иранският шофьор Амир Реза Какванд заяви в съда, че не е знаел какво превозва, защото е получил камиона си натоварен с поставена  пломба. Турските митничари го отворили, но не проверили какво има в кутиите. Той е на 42 години от Техеран, има семейство с две деца на 3 и на 6 години, жена му не работела. При дадената му последна дума  той поиска от съда да му помогне да не си губи живота.

На този етап срещу шофьора е повдигнато обвинение за контрабанда на приблизително 196 кг хероин, но работата по установяване на точното количество и качество на наркотичното вещество продължава. Наблюдаващият прокурор Георги Георгиев заяви: “Взети са представителни проби, установено е, че е наркотично вещество хероин, на този етап работата все още продължава”. Той уточни, че вероятно няма да се налага да се отварят и кутиите с доматена паста, защото това е редовен товар, който има нужните документи.

Адвокатът на иранския шофьор Юри Янков заяви: “По безпорен начин не е установено, че той знае или предполага, че в камиона е имало такова количество. Той е един обикновен шофьор. Тепърва ще се установява обективната истина”. Той обясни, че фирмата, която е собственик на товара, щяла да претендира за остатъка от консервите с доматена паста. Припомняме, че по документи в камиона са превозвани 22 тона консерви доматена паста.

Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Бургас. Делото ще се гледа на 14 юли от 14 часа.

 

About the Author :