Калоян Калиманов от БСП: ”Сега ми се е паднала думата да поговоря”

КалимановОгромно желание да говори надълго и нашироко за проблемите на ямболската БСП явно имаше на отчетно-изборната конференция Калоян Калиманов, бивш общински съветник от лявата партия, но така и не можа да осъществи намерението си.

„Сега ми се е паднала думата да поговоря малко. Общинската организация на БСП трябва да се промени коренно”, така започна речта си единият от номинираните за лидер на модерната лява в Ямбол, обаче все още действащият лидер Румен Банков го пресече. И бившият член на ямболския „парламент”, трябваше да се задоволи с тези си думи, и с обявяването пред делегатите на конференцията, че си прави самоотвод.

В оттеглянето на Калиманов, който е сред младите в БСП, вероятно се криеше идеята да даде своите гласове за д-р Райно Георгиев, който също бе сред номинираните, и също е от новата вълна в столетницата. В този ход на Калиманов имаше логика, защото впоследствие Райно Георгиев стигна до балотаж с Николай Пенев за председател на общинската организация на БСП, но пак не достигнаха 10 гласа на младоците, и бившият губернатор спечели надпреварата.

Самоотвод си направиха и Мария Кунчева, шеф на БСП в Ямбол в първите години на Прехода, както  и Пенка Илиева, доскоро началник на просветния инспектор в Ямболска област. Кунчева заяви от трибуната, че в местната организация на партията трябва да настъпи промяна на стила и методите на работа, и че ръководството досега се задоволявало само с това, което е постигнало на изборите, най-вече в общини като Болярово и Стралджа.

Това изявление на Кунчева сякаш я прати в отбора на „новата вълна”, докато Пенка Илиева, която бе назначена за шеф на просветата в региона по времето на кабинета Орешарски, не каза нищо, освен че се оттегля от битката за лидерския пост.

По време на гласуването за ръководните органи, както и за председател на общинската организация на БСП в Ямбол, на трибуната излезе Мария Чиповска, която обвини досегашния шеф Банков, че диктува на делегатите кои имена да одобрят и кои да отхвърлят.

В залата обаче настъпи само моментен смут, а Румен Банков категорично отрече по какъвто и да е начин да влияе на гласуването на съпартийците си. Той нямаше как по Устава на червените да участва в надпреварата, а и из Ямбол от доста време се твърдеше, че иска да се оттегли вече от поста.

Банков обаче вероятно ще остане терминаторът на БСП в местния парламент, роля, която изпълнява от няколко мандата.

About the Author :