Калин Вельов потърси подкрепа и от ямболските музиканти

Калин вельовПопулярният Калин Вельов потърси миналата седмица подкрепата и на ямболските музиканти за каузата, с която се е нагърбил. Някогашният член на „Ку ку бенд”, който после направи много успешна солова кариера, бе в Ямбол като изпълнителен директор на Българска музикална асоциация. С него в Синия салон на читалище „Съгласие”, където се проведе срещата, бе и ямболийката Невена Колева, едно от успешните ямболски имена в рок музиката, сега юрист на Българска музикална асоциация, както и Кръстина Денчева, пиар на Сдружението.
Българска музикална асоциация е основана преди две години. „Осъзнахме, че се опитваме да се борим без да имаме подкрепа, без да имаме гръб, а българската музика е оставена на произвола на съдбата”, каза Калин Вельов в читалище „Съгласие”. Именно това мрачно положение искат да променят той, Невена Колева и хората, членуващи вече в Българска музикална асоциация.
„До 1989 г. имаше Концертна дирекция, но тя се разпадна, и от 25 години държавата е изчезнала от музикалния бранш. Театралите се организираха много по-добре, те получават пари от Министерството на културата, направиха каса за подпомагане на артисти изпаднали в беда. А ние, музикантите, сякаш не съществуваме”, заяви още Калин Вельов. „Имаме Съюз на музикалните дейци, ала той е замрял във времето и не върши реално нищо в полза на нашия бранш”, допълни известният музикант.
„Аз стартирах музикалната си кариера през 1991 г., и виждам, че през изминалите оттогава години нищо не се е направило в помощ на българската музика. Това, с което сме се заели с Невена Колева, е малко апостолска работа, но дори и да не успеем, поне ще знаем, че сме опитали”, каза още в читалище „Съгласие” Вельов.
Той с прискърбие констатира, че музикалните училища вече са празни, че медиите дават шанс само на комерсиалната музика. „И Нова телевизия, и бТВ се изпълват само с поп фолк. Ние, от Българска музикална асоциация, искаме да направим едно островче за българска музика – фолклорна, рок, хорова, камерна. Ние искаме да извоюваме ефирна честота, защото сега всичко зависи от музикалния редактор в съответната медия. Искаме да има свобода на слушането на българката музика, без обаче да се нарушават правата на авторите й”, заяви още в Ямбол Калин Вельов.
За идеите на Българска музикална асоциация Вельов разчита много на помощта на нейните членове, както и на „Профон”. „Профон” придоби черен имидж, но това не бе справедливо”, уточни Вельов.
„Обединени можем да се преборим за това в нашия бранш нещата да почнат да се нормализират”, каза още в Ямбол изпълнителният директор на Българска музикална асоциация. На срещата в Синия салон присъстваха музиканти от Камерен ансамбъл „Дианополис”, от Духовия оркестър, рокаджии, както и диригентът на хорова школа „Проф. Георги Димитров” Весела Пастърмаджиева.

About the Author :