Калин Ангелов с юбилейна изложба в Ямбол

Юбилейна изложба в чест на своята 50-годишнина подреди Калин Ангелов в художествена галерия „Кирил Кръстев“ в Ямбол. Ценители на изкуството му, роднини и приятели се събраха на 21 ноември на откриването на изложбата, която представя неговото творческо развитие през последните 20 години.

За творчеството му пръв говори писателят и журналист Любомир Котев. Той не пропусна да отбележи, че е много щастлив, че има рядката привилегия да говори за един представител на техния много талантлив джинс от архитекти, художници и писатели, но веднага след това навлезе надълбоко в творчеството му.

„Калин в продължение на няколко десетилетия неотстъпно върви по своя път на модерен художник, но в добрия смисъл на думата, Каза Любомир Котев и очерта какво е за него модернизъм: „Границите на модернизма не са в насилените епатажи на крайни авангардисти като Кандински и Малевич, или в цапаниците на Джаксън Полак, или в инсталациите, толкова модерни напоследък, но според мен прекрачват извън границите на изкуството, като натоварват едни чисто занаятчийски конструкции с естетически претенции“.

Според него истински модерният художник търси и намира себе си в импровизациите върху класиката, върху доразвиването на познатите образци, върху играта с формата или с цвета, в доусъвършенстването, в доразвитието на една форма. Котев даде пример с Пабло Пикасо: „Този най-велик художник на модерното изкуство Пабло Пикасо, който твърде самоуверено заявява аз не търся, аз намирам и го доказва, но казва и друго. Той казва, че се е научил да рисува перфектно, бързо и лесно, но му е трябвало цял живот да се научи да рисува като дете“.

Любомир Котев изтъкна, че магията на изкуството е да изведеш от класическата, от конвенционалната форма нещо ново и различно, да доведеш сетивата си до най-непосредственото усещане на детето, да направиш перфектния си рисунък уж несръчен, за да дадеш още светлина, още яркост на цвета, или да извлечеш от формата максимума, да я направиш наистина невероятна, зашеметяваща и увличаща, неотразима като заяви, че това е магията на големите модернисти, а след това допълни: „Това в някаква мяра прави и Калин. Той тръгва от едни образци на предела между класиката и модерното изкуство, чрез наслояване, натрупване, една премерена деформация, една игра в цвета без да се отива до крайности, но като се домислят, доразвиват и формата, и колоритът“. Според него Калин Ангелов постига един неповторим, без аналог в съвременното изкуство стил, който следвайки обогатената традиция развива и извисява и категорично определи, че това е истинският и успешният модернизъм и това е нещото, което придава очарование и неповторимост на произведенията на Калин Ангелов.

„Жалкото е, че неговото вълнуващо изкуство идва във време, когато са малко и меценатите, и разбирачите, но това не е повод за отчайване. Напред и нагоре или „По-високо билото майстори!“, както казва колегата Джеръм Дейви Селинджър“, завърши представянето Любомир Котев.

Калин Ангелов благодари за съдействието за подреждането на юбилейната изложба и на всички, които са го уважили да споделят с него този празник.

Той обясни, че в експозицията са изложени картини от неговия активен творчески период – от 1998 – до днес, включващ над 20 г. активна работа.

Преди това в творческата му биография има активен обучителен период като студент и едногодишна специализация на живописта при проф. Николай Русчуклиев, която защитил през 1997 г. с 320 живописни картини, а с тях била подредена и първата му самостоятелна изложба.

След това започнал да представя изложби из цялата страна, започнал от Велико Търново, Русе, София в най-престижните софийски галерии. В галерия „Витоша“ е имал три самостоятелни изложби. Едва тогава, като утвърден автор, се завърнал в Ямбол и от тогава повечето изложби са в родния град. Последната му експозиция е осма самостоятелна изложба в галерия „Кирил Кръстев“, а общо има 35 самостоятелни изложби.

За творчеството си Калин Ангелов сподели, че промяната е в техническите му търсения, в технологията, доизграждането и опита.

По повод на липсата на меценати авторът каза „Ще се радвам, ако това изкуството допринесе за духовно издигане, защото това е целта. Целта не е комерсиална, а съпреживяване и духовно издигане. Това винаги е била моята цел“.

About the Author :

Leave a reply