Календарът на община “Тунджа” – изява за тунджански творци

IMG_20150105_105129На 5 януари 2015 година, по време на традиционния брифинг с представители на медиите, кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев представи празничния арт календар за 2015 година. Спазвайки утвърдената традиция и тази година община „Тунджа” даде пространство за изява на своите творци. Арт календарът на общината за 2015 година съдържа художествените творби на един уникален за България творец – Румен Малчев, който е с корен от село Окоп. Картините се съчетават с откъси от творби на 12 тунджански литературни автори. Това са Марко Недялков, Александър Миланов и Илко Капелев от с. Овчи кладенец, Елена Тотева, с. Ханово, Величка Русева, с Роза, Денка Илиева, с. Крумово, Недялко Динев, с. Дряново, Димитър Михов, с. Генерал Тошево, Стоян Чобанов, с Чарган, Щилияна Вълчева, с. Окоп, Генка Богданова, с Тенево и Динка Илкова, с. Победа.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ календара са публикувани думи за творчеството на Румен Малчев от проф. Чавдар Попов и поета Тенко Тенев: „…Всичко пребивава в едно старинно и енигматично „спряло“ време…“; „…Изумителна простота, зрелищност, неочакваност и директност на визията… Неговият свят е осеян с вълшебни кюлчета чудесии, а всичко това оформя странния пъзел на един магически реализъм.“

На корицата на календара присъстват топли думи за община „Тунджа”, за нейната духовност и трудолюбивите й хора, споделени от кмета на общината Георги Георгиев.

Съставител на календара е Тенко Тенев, с корен от село Тенево.

Снимки и графичен проект: Стоян Стоянов.

About the Author :