Как се почиства река Тунджа – композиция и изпълнение на община Ямбол

DSC02516В понеделник, 27 октомври, ръкавът на река Тунджа, преминаващ покрай Младежкия дом, после под моста, по който се влиза в парка, сетне покрай Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов”, за да продължи към Златен рог, и да поеме извън града, пак бе изпълнен с мъртви дървета по дъното.

Гарнирани с каквото хвърлило в реката част от населението на Ямбол – контейнери за смет, чували, пластмасови изделия, гуми, чанти, бутилки – един класически инвентар, който ямболлии не виждат за първи път. Няма да е и за последен, ако бъдем българи и реалисти.

Община Ямбол  вече почти месец, акцията бе обявена от пресцентъра на кмета на 30 септември, не разчиства дъното на Тунджа. Отсечени бяха десетина дървета под моста за Минералната баня, и край него, оттам нататък обаче нищо.

И никой. Дънерите, нападали поне от петнайсетина години в реката, както и огромни клони, а и дървета, загинали във времето, дават мегдан на минувачите да си спомнят по нещо за управлението на дузина кметове.

Близката история трябва да се помни.

DSC02513Не е лошо обаче, този хепънинг вече да се закрие, и който трябва, да си свърши работата. В съобщението на пресцентъра на община Ямбол пестеливо се казва, че „започна и почистването на растителността по дигата на реката край моста край бившата Минерална баня”.

Че започна е добре, но все някога тази акция трябва и да свърши. Мъртвите дървета в този ръкав на река Тунджа бяха заварени още при първия мандат на кмета Георги Славов. Тогава вероятно времето не е стигнало за да се изчисти реката от тези опасни „наноси”. Остават броени месеци до края на втория мандат на Георги Славов. Хубав, среден или лош, ще решат избирателите. Междувременно няма да е никак зле, градоначалникът да завърши някои от композициите си. Той премахна гаражите в кварталите „Граф Игнатиев” и „Зорница” – те се оказаха незаконни.

Само че след събарянето им, дълго време никой от общината не се сети да почисти зейналите бунища зад гаражите. В жилищен комплекс „Зорница”, например, дълго време лятното пищно слънце напича всевъзможните боклуци, сред които с огромно удоволствие се навираха кучетата и клошарите.

В един прекрасен ден към края на лятото / всъщност в Ямбол ние нямаме други дни/ се появиха булдозери и пенсионерите рекоха, че най-сетне работата ще стане. И те не можаха да познаят, понеже  булдозеристите само избутаха боклуците до оградите, там, където има огради, или просто ги събраха накуп.

Вероятно за прегледност и като нишан за хората, подържащи чистотата на града. Тия хора може и да имаха подобни указания, но изпълнението изобщо не се получи. Жежкото слънце все така напичаше боклуците, псетата и циганите все така преглеждаха каквото дал Господ, та до  понеделник- 27 октомври, почти цял ден след Димитровден. Но пък нали влязохме в есента, пък и нали тя се оказа напоителна до припадък, нещата горе-долу се натъкмиха. Не мирише поне.

С почистването на реката аранжиментът все още е неясен. Като отбиха Тунджа при съоръженията, както му е редът, няма ли все пак да извадят мъртвите дървета, пънове, и клони от някогашната Тонзос? И контейнерите за смет, и гумите, и бутилките, и найлоните.

Защото като се е почнало нещичко край моста, водещ към парка, общинската управа кара до Златния рог поне.

Реката сега се събра в другия ръкав, този, който минава покрай някогашния Хранително-вкусов комбинат. Дигите са стабилни, въпреки че водата вече се разля твърде нашироко, излизайки от обичайния си „маршрут”.

Кой обаче може да гарантира при тези проливни дъждове, че Тунджа, събрана в един ръкав, няма да повлече неприятности.

В община Ямбол, убедили сме се през годините, обичат епичното начало, а какво ще стане сетне, е подробност от пейзажа.

Безистена трябваше да е готов толкова отдавна, че вече малцина помнят кога точно бе това. Там обаче продължава да се работи, напук на злия октомври. Всъщност, за Безистена трябва да се прави курбан оттук насетне, защото вероятността да се срути, бе реална. Не заради грешки на фирмата-изпълнител, а на други по строителната верига.

Река Тунджа няма да се срути. Така че може би е най-добре този странен хепънинг да остане поне до Коледа. Пък после да се пусне водата и по този ръкав, нали и догодина, и до амина трябва да се върши нещо…

Борислав Ненов

About the Author :