Как поделиха финансовата баница за спорта-първа част

DSC00567aСлед твърде дълго размотаване, най-сетне Общинската комисия за спорт към община Ямбол разпредели парите, с които се подпомагат спортните клубове.

На бюджетната сесия на Общинския съвет бе само фиксирана сумата от 80 000 лева субсидия за тези клубове, които не бяха уточнени поименно, а „рязането на баницата” бе оставено на Комисията, наричана преди години Експертна.

Председател на тази комисия е зам.-кметът Красимира Петрова, която надали познава някой от ямболските спортисти или техните треньори, но в нейния ресор влиза и спортът. Доскоро влизаше и културата, от която младата дама също не вдява нищо, но това е друга история.

Една от най-големите суми от субсидията получава клубът по скокове на батут „Космос” – 5200 лева. Това е логично, тъй като именно от състезателите в този спорт очакваме да има представители на Олимпийските игри, а и през последните години оттам идват някои от най-големите успехи на ямболския спорт на европейско и световно равнище.

Не случайно в последните две години спортист № 1 на града ни е Георги Илиев, състезател именно на клуб „Космос”, където водещ треньор е легендарният Димитър Минчев. Другият ни клуб по скокове на батут, „Енчо Керязов” , получава 4200 лв.

При разпределянето на парите от общинския бюджет лекоатлетически клуб „Тунджа” е първенец-на него са отредени 7200 лева.

Царицата на спортовете в града ни е давала състезателки и състезатели от голяма, а някои и от световна класа, каквато бе Тотка Петрова, в последните години треньорите в този клуб създадоха много шампионки на България в спринтовите дисциплини при девойките. Възпитаник на ЛК „Тунджа” е и националът при мъжете Красимир Брайков. Той много време бе неизменният първенец на България на 400 метра, представяше се силно и на международни турнири, но липсата на пари в ЛК „Тунджа” в крайна сметка го принуди да смени клубната принадлежност.

Другият ни клуб по лека атлетика, ЛАК „Ямбол” , получава 4600 лева. И там има талантливи момчета и момичета, но успехите са по-малко, така че ръководството на клуба вероятно няма да предизвика скандали за разпределението на парите.

Много странна е сумата, която е отредена на волейболен клуб „Тунджа” -едва 3000 лева. След баскетбола и футбола, това е другият ни колективен спорт. Баскетболът, вън от съмнение, е най-популярната игра в Ямбол и е в елитната мъжка група, а детско-юношеските формации почти винаги се класират за финалите на държавните първенства. Имали сме в този спорт–и имаме-доста национални състезатели, но пращането на волейбола в девета глуха линия е лошо решение на Комисията.

И в Европа, и в световен мащаб, не баскетболът, а волейболът представя, и то на страхотно ниво България, така че е дивотия за този спорт край Тунджа да се заделят едва 3000 лева.

Мъжкият тим на Футболен клуб „Тунджа 1915” бе спасен извън процедурата с 20 бона, за да закърпи положението и да оцелее в трета дивизия. Все пак скоро се навършват 100 години от появата на този спорт в града ни и е твърде лош атестат, ако представителният отбор на Ямбол тогава рита със селските състави…

На бюджетната сесия бяха определени целево 20 000 лв.за детско-юношеския футбол. В града ни има всъщност два футболни клуба- „Ямбол 2004” и „Тунджа 1915”. После работата явно се разсъхна, заради спасяването на мъжкия тим на „Тунджа 1915”, другият клуб няма такава възраст, и в крайна сметка Комисията е хвърлила 4750 лева за детско-юношеската школа на ОФК „Ямбол 2004” и 4250 лв. за подрастващите във ФК „Тунджа 1915”.

За шефа на така наречената Експертна комисия, зам.-кметът Кр. Петрова, стана дума. Секретар на този орган е Ивайло Дуков, който е щатен по спорта в общината и разбира от тази дейност. Сред членовете на Комисията обаче са Илиана Бицова, една жена, оказала се вездесъща в последните един-два месеца. И Емилия Марчева.

По принцип е ясно защо те са в Комисията, назначена със заповед на кмета на общината – двете дами са високопоставени в местния парламент-към момента на решението за разпределението на парите Бицова бе председател на комисията за култура, спорт, младежки дейности и образование.

Марчева пък командва бюджетната комисия, а става дума за финикийски знаци.

Но и двете представителки на нежния пол са чували за спорт само от телевизията. Или пък са донякъде наясно с аеробиката, ала такъв клуб в града ни няма…

Последният член на Експертната комисия е Нина Недялкова–тя е вътре в спортните среди, тъй като е треньор в клуба за скокове на батут „Енчо Керязов”.

Преди време ми казаха, че влизала в Комисията като избрана от Обединен спортен клуб „Тунджа”.

Само че при това „преди”, Управителният съвет и председателят на ОСК „Тунджа” бяха различни. Поне до някъде.

Всъщност, не е кой знае колко странно-заповедта на кмета на община Ямбол, с която е назначена Експертната комисия е от преди две години-подписана е на 28 март 2012 г.

Все пак има и нещо добро-никой от членовете на тази Комисия не влезе в затвора или не получи условна присъда през този период.

Което за ставащото в Ямбол през последните години е постижение…

Борислав Ненов

About the Author :