Как заменихме тъпото в нашия тъп ъгъл

Bojko-Borisov-lider-na-GERBЕдин ден правият ъгъл заядливо рекъл на тъпия: ”тъп си, непоправимо тъп, приятелю”. Тъпият свадливо отвърнал: ”Тъп, тъп,  ама съседен на остър”. От това тъпоъглово парламентарно прение се произвел тъпият виц, който преразказвам. В родната политика също си мислят предимно за едно съвсем финикийско нещо, а говорят витиевато за много други морални неща. Супер тънък дискрет-комфорт олуейс си осигуряват, демек.

Родолюбиви и от ден на ден изглеждащи все по- патриотично фронтове изместили Бареков от корпоративната ясла, дето била в еди-коя си злощастна банка. Злощастна била банката, щото не сколасала да си откърми добре нахранени политици. А иначе всеки банкер с редовна заповед за арест има право на родолюбива закрила срещу съответното заплащане. Не останали разни безпартийни да се пречкат на отечествения фронт. Няма патриот извън строя на родолюбив фронт. Рот фронт, но пасаран и изобщо-дайте да дадем! Ама, дето викат в средите на детективите Филип Марлоу и Инч Хай, ти следвай парите и ще видиш откъде иде фронтовия патриотизъм.

Бареков пък се изместил пременен в бяла кошуля на лидерска софра. Банките все тъй си фалират по заповед на щуката, токът пак си поскъпва, а кишата прераства в суша. Всекидневие за поредно затягане на коланите и за експресен кредит за служебно крадене. Служебно в смисъл на крадене в служба на вечната еднопартийна система на овластените бандити. Или за оправяне в суматохата със среден пръст, което е популярно като „ царския бъзик на Велчев”. Времето е за изборни плашила с поне шест милиарда за император Боко. Може и десет, щото за един такъв император количеството на милиардите няма значение. До обяд иска шест, след обяд–още по-величаво, направо десет. Фискалният резерв също се оказва система от две уравнения с три неизвестни. Нерешима система на загадъчната фискална стабилност. Хем си я има, хем си има стабилен борч. Заформя се премиера на патриотичния празник на тиквите Хелуин. На Хелуин, Марди` Гра`, както и на всички други демократични карнавали, маскираните чобановци и подобните им дьонмета на непреходния преход избират между пакост и лакомство.

”Дьонме” било да си смениш произхода. Например, от еврейски Давид да се дегизираш на Давутоглу и на турски премиер. От Заговезни да минеш на руска Масленица, или на щатски Хелуин. Дьонметата никога нямат нищо против честата смяна на вярата, стига да е достатъчно лукративна.

Какво е общото между биткойна и патриотизма за партийна употреба, да речем? Съседни са на изправения ъгъл. Търгуват се по всичките налични азимути от 180 градуса. Това им е общото.

И двете, освен това, са като инвестиционното злато. Цената му се сменя всяка минута и разликите в курса са умопомрачителни. Вече се яви „Българска биткойн асоциация“. Волното сдружение на криптовалутата било регистрирано с решение от 23 юни 2014 г. на Софийския градски съд. Най-сетне се успокоихме за светлото бъдеще. Можем да се захванем с печатане на държавни пари. Щото анджак в паника всяка криптопара като биткойна се измества от кешовата декретна монета. Това е по закона на Грешъм, според който лошите пари изтласкват добрите. Поне докато се измислят още по- лоши. Най- лоши пари според Грешъм са обезценените.

Колосален маркетингов ефект има биткойнът, викат привържениците му. Поредната шашма си е, отвръщат противниците. Всеки с дерта си.

Биткойнът си няма суверен и партия. Няма си монетен двор да го сече, няма си централна банка да му определя курса. Няма си даже опорни точки. Биткойните (от англ. вit – единица за информация и coin – монета) просто са измислени от човек, или група хора с прозвище ”Сатоши Накамото” нейде 2008 година.

За окаяно в техническо отношение лице като мене например, дето ползва компютър и интернет само да прегледа новините, да позяпа филми, или да присъства в мрежа за анонимни тролове, да проумее как се пръкват мистичните биткойни е доста сложно. Трудно правя разлика и между бит и байт, камо ли между двоична и осмична бройна система. Биткойнът обаче било поредица от числа в определена уникална комбинация. И тази поредица се купувала, само защото комбинациите били ограничено количество. Сметнато било, че някъде към 2140 година ще бъде създаден последният от възможните за добиване 20 999 999 осмични биткойна. Ако е истина, а не тъп виц, това много мяза на производството на злато.Трудно се получава и всички знаят, че златните находища са ограничени.

Биткойнът и патриотизмът по партийна линия се крепят на човешката вяра. Вярата, виждаме, се мени бързо. Затова някои се изхитряват да печелят от смяната в курса. Или да се накиснат,ако останат извън тъпата игра. Както дойде, каквото се получи.

Подбраните и доказани патриоти до един имат сертификат за произход. Удобни са за пране на пари, щото са организирани в групи, партии и фронтове. Ценни кадри са, защото лиценз за родолюбие се дава със зор от партията.Малцина се удостояват, а още по-малко призвани попадат в листа за избори.

Мизата за вход е висока. Достъпна е само за доказано комбинативни. Съобразена е мизата с ползите от достъп до „ресурсоемки” ведомства, който дава отъркването във властта. Партиите неслучайно имат ценоразпис-толкова и толкова кихваш за влизане в листа, еди си колко–за избираемо място в листата. И тъй нататък.

Щом изборно станеш бюджетокрадец, мандатно почваш да си избиваш ценоразписа.

Тъпа система, прави сте. Ама стига и това, че работи. Тъпото на тъпия ъгъл винаги е само в любовния триъгълник

Валентин Стоянов

About the Author :