Какво скри община Ямбол за изнесената среща на НСОРБ

Image_5421157_126Добре, че беше вестник “24 часа”, че да “научим” какво се случва в Ямбол, защото явно пресцентъра на общината не счете за необходимо да съобщи, че Ямбол е домакин на изнесена среща за областите Ямбол и Сливен на Националното сдружение на общините в България по проблемите на местните общини, а когато журналистите не са поканени на подобен род “открити” прояви, явно не са добре дошли и макар да знаехме, че ще има такава среща не присъствахме. Затова ви предоставяме информацията на вестник “24 часа”:

“Управителният съвет на Националното сдружение на общините, председателстван от кмета на Велико Търново Даниел Панов, проведе поредната изнесена среща. Домакин на дискусията по актуални за местната власт въпроси бе Ямбол. Сред участниците бяха заместник-председателят на УС на НСОРБ Иво Димов, Георги Георгиев /член на УС на НСОРБ/, кметовете на Ямбол и Сливен Георги Славов и Стефан Радев, както и техни колеги от други общини в двете области. Изнесената среща бе уважена и от земеделския министър Десислава Танева, както и представители на организации в сферата на земеделието и животновъдството, уточниха от пресцентъра на Панов.

Една от темите на дебата бе възможността ВиК-секторът в неконсолидираните райони да получи възможност за инвестиции в съоръженията и мрежите. Даниел Панов обясни, че НСОРБ вече е внесло своето становище, като по същество Сдружението се стреми да насърчи ефективността на ВиК-услугите във всяко едно населено място в България. По-лесна продажба на училищни сгради, които не се използват по предназначение, поискаха кметовете. Насоката към тях бе в обозримо бъдеще да депозират писмено до Сдружението своите становища. Обсъдена бе и необходимостта от промени в Закона за устройство на територията, която да увеличи правомощията на местната власт по отношение на незаконните строежи.

Представителите на организации в сферата на земеделието и животновъдството поставиха въпроса за разпределението на общинските пасища, мери и ливади и за отдаването им за ползване на животновъдите. Те посочиха, че на места наемните цени са много високи, а има случаи, при които кметовете не извършват разпределение. Управителният съвет на НСОРБ препоръча да бъде изготвено писмено искане и предложения за промени и допълнения в наредбите на съответните общински съвети, за да се проведат разговори по места. След края на срещата Даниел Панов и колегите му посетиха Историческия музей в Ямбол”.

About the Author :