Какво предпочитат да четат ямболлии от Регионалната библиотека

IMG_7029AНа изложбата, организирана от ямболската Регионална библиотека „Георги С. Раковски”, във връзка с Националната библиотечна седмица, провела се на открито, стана ясно кои са най-търсените от читателите  автори и книги.

„Вълшебният пръст” на Роналд  Дал, „Български народни приказки”, „Графиня Батори” от Юлия Спиридонова , „Дневникът на един дръндьо” от Родрик Командори, както и „Дневникът на Беки” от Майкъл Морпурго , се оказаха най-заеманите за прочит у дома  книги от децата край Тунджа.

Сред големите, техните баби, дядовци, бащи и майки, на особена почит се радвали Иво Сиромахов  с книгата си „7 жени”, Харпър Лий с романа „Да убиеш присмехулник” (за дамата, станала класик на американската литература още през 1960 г., не се разбираше дали става дума за сензационно намерения ръкопис, продължение на „ Да убиеш присмехулник”, или за емблематичния за авторката първи и доскоро единствен неин роман),както и Георги Божинов с „Калуня-каля”.

Романът на Божинов, възкресен от Деян  Енев, се върна към читателската аудитория, след като при първото му издание, през вече доста далечната 1988 година, критиката, а и публиката, са пропуснали красивия, самобитен, мощен език и драматичната епоха, поднесени ни от автора, който е живял през целия си живот в дълбоката провинция.

Още един роман, също на историческа тема, колкото и това да е условно, „Възвишение” на Милен Русков, също е сред най-търсените от ямболските читатели книги, макар че от излизането му минаха вече няколко лета.

Роденият в Ямбол писател Георги Господинов също е сред топ авторите на тези, които обичат старата добра книга, а творбата на носителя на Голямата награда на града ни, е последният му, засега, роман, „Физика на тъгата”. Сензация щеше да бъде, ако Господинов и този му роман не присъстваха в пристрастията на читателите на Регионална библиотека „Г.С. Раковски”, след като  48-годишният му автор е най-превеждания в чужбина, а и сравнително често се среща очи в очи с ямболската публика.

Турската писателка Елиф  Шафак също е сред авторите, вземани най-често от лавиците, а книгата от нея е романът „Любов”, който е и първата творба на Шафак, превеждана на български език.

 Борислав Ненов

About the Author :