Какво опитват на улица „Бяло море” № 18, или пак Лох Нес

Krystio_PetrovAПартийната рамка на партия АБВ логично се оказа тясна, а може би и „догматична”, за някои от членовете и симпатизантите на формацията на Първанов, и от няколко дни в Ямбол вече имаме нов политически субект. Хората, събрали се на улица „Бяло море” номер 18, всъщност са учредели не партия, а Гражданско сдружение назовано ” Ние за Ямбол”, но това сдружение по всичко личи ще иска да има роля в ямболския обществен живот.

А ако подходим сериозно към нещата, общественият живот и политиката се припокриват в огромна степен. Дали ще иде реч за местните данъци и такси, дали за участието на община Ямбол в различни проекти, свързани с  пари от местната хазна, или пък ще се дебатира какво оттук насетне става с Безистена или със зала „Диана”, това си е политика.

Не е нужно да си партийно обвързан, дефиниран, разбира се. Затова и водещите лица в новото Гражданско сдружение са от твърде пъстра палитра. Мариета Сивкова довчера бе кандидат за кмет на БСП и си е общински съветник от тая партия, но Александър Петров , например, отдавна приключи официалните си отношения с модерната лява партия.

Още „по-странен”, ако се гледа елементарно на нещата, е случаят с присъствието на Каньо Канев в новото сдружение. Канев премина през няколко фази като общински съветник, тръгвайки от оная мощна вълна, наречена царската партия. Но Канев е често извън приетата рамка, затова в един период си партнираше, да го нарека така, макар че не е точната дума, с Мариета Сивкова и с Николина Хаджигеоргиева. Формацията им се наричаше „Нашият град”, и издигна за кмет именно Сивкова.

После вече, при следващите местни избори, Мариета Сивкова премина твърдо в БСП, за да направи два поредни опита да бие ГЕРБ на изборите. Георги Славов спечели преди последния гонг, надали, особено  пък  през миналия октомври, това бе някаква изненада.

Защо обаче е била нужна тая сбирка на улица „Бяло море” номер 18. Пак да погледнем кои са сред учредителите на новото сдружение – там, освен Сашо Петров, Сивкова и Канев, са и Кръстьо Петров и Тодор Михайлов.  Петров продължава да е шеф на „Атака” в Ямболска област, Михайлов е бивш председател на ямболския парламент като член на БСП. Той дълги години бе шеф на „Пътно управление”, а ставащото в Ямбол никога не му е било безразлично.

Вероятно прегледът на силите в новия Общински съвет е показал на тези фигури, че по официалния път нищо няма да стане. ГЕРБ държи плътно картите, БСП е в реанимация, или по-скоро наникъде, а останалите и са малко, и май нямат нагласа за конфронтация с кмета, тоест с ГЕРБ. То, при толкова хора на общинска служба, как и да имат нагласа за конфронтация. При това внушителната част от тях назначавани от кмета, и то като началници, а не като хигиенисти….

Сашо Петров редовно присъстваше на брифингите на партия АБВ преди местните избори. Емоционален, експанзивен, какъвто е бил винаги, или поне какъвто е в последните години.  Председателят на областния съвет на АБВ, Христо Христов, сякаш на няколко пъти искаше да спре поредната филипика на Сашо Петров, ала нямаше как – именно Петров бе сред тия, които навремето направиха Сдружението „Обединени за Ямбол”, пак той тръгна и с АБВ, въпреки че преди това вече бе влязъл  в партията на Меглена Кунева.

В документа, приет при учредяването на Гражданско сдружение „Ние за Ямбол”, няма нищо изненадващо – ще се търси прословутото вече гражданско общество. За града ни то е нещо като онова животно, което някои били виждали някога в езерото Лох Нес.

Ямболската ГЕРБ, тоест кметът Славов, дори няма да приеме за сведение подобна формация, или пък ще направи някаква имитация на диалог. А и, ако сме реалисти, изборите дават присъствието във властта, а не сбирки тип улица „Бяло море”.

Което не означава, че утре Бойко Борисов няма да падне от власт. Помним как и преди той бе ужасно стабилен, а само за няколко часа слезе от подиума. Към момента май само той си вярва колко добре върви икономиката на България,  да не говорим за плътното мълчание около ония няколко милиарда, които потънаха в Корпоративна търговска банка.

Не Реформаторският блок ще бутне Борисов, разбира се. ББ не се разправя с пудели, все пак той играе в друга класа. Но се бои от улицата, а именно оттам пак може да му дойде дисквалификацията.

Което не се отнася до кмета на Ямбол и бос на ГЕРБ Славов. На улица „Бяло море” номер 18 ще се цитират фрази от дебели книги и ще се бае за появата на гражданското общество и в града ни.

Римейк, просто римейк.

   Борислав Ненов

About the Author :