Какво е бъдещето на авиобаза „Безмер“?

Ямбол, 16.10.2021 г.

Денят на българската авиация и на Военно-въздушните сили е най-подходящ, за да оповестим какво казаха по време на 70 годишнината на авиобаза „Безмер“ за нейното бъдеще.

Според полк. Милен Димитров, командир на авиобазата, след ремонта на 8 самолета Су-25 в авиационния завод на град Барановичи – Република Беларус ресурсът им е увеличен до 2029 г. Надеждата на състава на авиобазата е да бъдат сключени договори за ремонт на още самолети. Вече е започнал курс за приучване на петима пилоти на самолета, други петима трупат опит на учебните самолети и ще започнат приучване през следващата година. Продължава и осъвременяването на инфраструктурата на летището. „Всичко това доказва, че Авиобаза „Безмер“ е необходима и ценна за българските ВВС и Българската армия“, каза още той.

Генерал – лейтенант Цанко Стойков, зам.-началник на отбраната каза:

„Вие имате основание да погледнете напред в и следващите 70 години, защото базата освен модернизирана авиационна техника има и ремонтирани съоръжения, летателно поле, полоса. Тя е в плановете за инфраструктурна модернизация с цел постигане изискванията за база за предно разполагане на бъдещия боен самолет F-16. Освен това базата е предвидена и за модернизиране с безпилотни летателни апарати без системи, които ще дадат в технологично отношение ръст и високо ниво на подготовка на състава. Освен това те ще осигурят и бъдещето, за което говоря“.

Командирът на ВВС ген.-майор Димитър Попов припомни, че от началото на декември Базата за предно разполагане Безмер ще бъде преименувана като 22-ра авиационна база.

About the Author :