Какво вади ГЕРБ за изборите – нови любимци, стари любимци на областния лидер и кмет Славов

???????????????????????????????Пъзелът на новите изборни фигури се показа. Традиционно листата за общински съветници остава в сянката на кметските кандидатури, а кои ще се превърнат в градски старейшини е твърде важна част от пиесата. Те могат да бетониран кмета, но могат и да го пуснат на хлъзгав терен, особено при вътрешнопартийни скандали, или при липса на абсолютно мнозинство от съветници от страната на партията – победителка.

В този контекст е и любопитно, и важно, да се види как бяха пуснати картите на масата. ГЕРБ, безспорният победител от преди четири години, и за кметския пост, и за местния парламент, демонстрира известно разместване на фигурите. Някои, по различни причини, са отишли този път в периферията на листата, и няма просто как да влязат в новия Общински съвет. Такъв е случаят с бизнесмените Захари Захариев и Георги Тодоров…. Славов. Преди четири есени те сензационно бяха в челото на списъка – почти никой не бе чувал имената им. И на двамата обаче явно не им допадна обществената работа. Може би им бе скучно, въпреки че и големи пари се разиграват на сесиите и на комисиите на местния парламент, и се бетонира победата на съответната партия.

Иска се обаче и известна доза дар слово. Нито Захариев, нито Славов, не кметът, а съименникът му съветник, са по-скоро лишени от това умение. Да правиш директно пари понякога е по-лесно. Практиката през годините показва, че всеки от влизащите в листите бизнесмени се отчита подобаващо в предизборната каса. В това отношение Бойко Борисов надали допуска компромиси, а на мнозина бизнесът тутакси ще рухне, ако вождът научи за поведението им. Достатъчно е да влязат за половин година данъчните в офисите им…

СДС навремето също взимаше от бизнесмените изборна лепта, и БСП не е кой колко далеч от тази практика. При ДПС е същата пиеса.

Та кои са новите фаворити в листата на ГЕРБ? Част от тях отново са извикани на голямата сцената. Този бис е получила Илиана Бицова, която сензационно бе освободена наскоро от поста на зам.кмет по социалните дейности. Тръгна мълвата за елиминиране на Бицова от сметките, и че поне си спасява мястото на училищен директор. Дамата обаче се оказва не само нужна, а много нужна, затова е под номер 3 в листата на ГЕРБ. Само д.р Юлиан Папшимов/ този човек явно на тоя етап е любимецът на кмета и областен шеф на герберите Георги Славов. Е, все пак и кандидатът за нов, трети поред мандат, Славов, е преди Бицова.

Сред напълно новите фаворити е Николай Костадинов. Лидерът на младежката ГЕРБ е маскиран в цивилно време като уредник в ямболския Исторически музей, той и досега бе общински съветник, и май повечето му работно време преминава в работа за каузата на герберите. Позната история, твърде позната…Сред новите по-едро изпъкващи фигури в новия състав на ГЕРБ съветници са и Иван Йорданов, и Мария Янева, поставени под номерата 6 и 7. Фактът, че те в това действие от пиесата са почти непознати, не променя нищо – кой изобщо бе чувал, че има жена на име Цецка Цачева , а виждаме къде е тя след като е пое Бойко в обятията си. И Тодор Живков правеше гении от хора, които сричаха. А ББ цени високо бай Тошо…

Има спад сякаш в доверието към групата на училищните директорки при подредбата на новата ГЕРБ листа. Румяна Тропчева може и да влезе, тя е под № 12 в тестето, ала Теодора Сулева е пратена чак на 19 позиция.Толкова съветници ГЕРБ не можа да вкара дори в най-силното си време, така че сега ще се мине без Сулева.Освен ако цяла флотилия от заемащите първите места не се пресели на важните етажи в Бялата къща.

Ще се мине, при тях това е със сигурност, без още две дами, Кремъкова и Марчева, Двете Емилии този път са аут от авансцената, но ще имат правото да вложат сили в агитацията за успеха на вожда и учителя и на ямболска земя.

Марчева тръгна с висока топка преди четири години – не само бе сред старейшините, а стана председател на Комисията по „Бюджет и финанси”. Тя бе в полет, междувременно командваше държавното „Информационно обслужване”. Стана обаче инфекция при тази хубава партийна кариера – Емилия Марчева бе осъдена. Е, ефикасната присъда за затвор падна на другите инстанции, обаче работата се бе размирисала.

Не е изненада отиването и на задна позиция за сегашните избори, на 25 място, за нея влизането изобщо в листата на ГЕРБ също си е бинго. Тя е пак на държавна длъжност, главен инспектор в Инспекцията на труда – отдел Ямбол. ГЕРБ доверието, или индулгенцията, е валидно. Другата Емилия,  Кремъкова,е малко по-напред, тя е под номер 22. И сякаш нямаше този устрем към началнически постове..Тя е учител по професия, и  това е достатъчно за нея.Или поне така изглежда. Все пак тук по-същественото беше, че е шеф на ЖЕНИ ГЕРБ. А партията на ББ тачи създателите на структурите.

В листата на ГЕРБ има и една друга група, тази на оставащите с висок партиен рейтинг. Или поне удобни на областния герберски лидер Георги Славов. Това са Галин Костов и д-р Татяна Петкова. Кариерата на Костов като стопански шеф се дължи изцяло на ГЕРБ, затова той ще преплува по-мъжки от  червеноармеец морето и няма да наруши дисциплината.

Д-р Петкова също няма вероятност да разбърка работите. Вярно, поставена е чак под номер 9, което ни върви много-много за досегашния и ранг на шеф на Общински съвет, но това може и да е плод на липсата на желание у нея, а май и на умение, да комуникира с широките народни маси, наречени електорат.Така че тя пак може да е шеф на местния парламент, когато се седне по банките. Според мен обаче безапелационна победа на герберите на 25 октомври  е съмнителна. Новият местен парламент вероятно ще е по-пъстър от досегашния, дори и възможна да бъде от хора с повече достойнство и с повече разум за града ни в главите си.

Напълно липсва от листата на ГЕРБ Теодор Илев, който иначе постоянно демонстрира огромна привързаност към партията на Бойко .Босовете обаче може би искат и бранене на пусията в „законодателния” орган, а Илев е оскъден откъм риторични умения.  Някои чрез участието си в листата дават пределно ясен отговор на кого са хора, такъв е случаят с топлия справнително началник на Регионалния просветен инспекторат Красимир Стоилов.По време на конкурса мнозина се питаха на коя партия е човек той – дали на реформаторите, дали на ББ. Сега не остава и грам съмнение по тъй важните по българските земи въпроси. Тъжна земя, щом тук е толкова важно да се от някоя силна партия, за да спечелиш безпартиен конкурс. Конкурс за шеф на държавната просвета в Тунджалъка.От тоя десен е появата в листата и на шефката на Здравната каса в Ямбол Денка Петрова, която се задържа учудващо дълго на поста си. Друга политическа сила и не може да хване дълга ръка в голямата власт, Орешарски и БСП се бяха засилили към реванш, но имаха кратък живот. И твърде много особени сметки. Влязъл е в листата на Славов и директорът на Музея на бойната слава подп.от резерва Милчо Начев. Музеят е общински…

Има и други прелюбопитни имена в листата, ала поради липсата на ЕГН в обявените от Общинската избирателна комисия списъци, на тоя етап не съм напълно сигурен дали няма просто съвпадение на имената.

Малко е вероятно това, но да изчакаме до появата на снимките на кандидатите. И до истинското им излизане на тепиха  Битката ще интересна, дори може би и тежка – страшно много пари се разпределят от общината и от ОбС, така че е изключително важно кой държи копчетата за гласуване.

Борислав Ненов

About the Author :