Кадрите на президента се настаниха в Министерския съвет. ГЕРБ-също

pravitelstvoПрегледът на служебното правителство не носи особени изненади-кадрите на президента се настаниха в Министерския съвет. Някои от тях вече имат стаж от предния служебен кабинет, с който Марин Райков удържа пусията, макар някои да му приписват гафа с печатницата в Костинброд.

Росен Плевнелиев играе на сигурно, пращайки хора, които са на щат при него в двумесечна „командировка”. Въпреки че черта днес концепция за дейност, която изисква доста време и не е изобщо работа на служебно правителство.

Независимо кое е то.

Номерата на Стефан Софиянски всеки път да обикаля медиите и да реанимира себе си като спасител на България, когато той бе в такава ситуация, са нелепи и надали проф. Близнашки ще се опита да играе същата роля.

Той обаче е в любопитна ситуация-напусна БСП след раздор със съпартийците си, което на езика на комунистите означава ренегат. А червената партия, още от времето на Димо Казасов, най-дълго преследва именно тия, които са напуснали стройните и редици.

Дори с крайната десница БКП е намирала някакъв допир, да не говорим за заверата със „Звено” и щатният превратаджия Кимон Георгиев, но не и с бивши свои „другари”

Фигурата на Близнашки, не само заради премиерския пост, е най-интересната в служебното правителство. Той е вече на огромно разстояние от БСП, но дали ще свири по гайдата на Бойко Борисов?

Защото приказките за израстването на президента като политик са афиф работа. Поредният екзотичен министър на просветата, Цветана Коларова, политолог, който години наред говореше така сякаш е от предизборния щаб на ГЕРБ е нагледния материал. Другите са, с малки изключения, от същия десен.

Комици, разбира се, не липсват. Вечният седесар Йордан Бакалов ще се учи как се управлява МВР. Евгения Раданова ще бъде само фасада с олимпийските си медали, но поне ще и се разбира, особено след тежките синтактични упражнения на проф. Мариана Георгиева.

Ако погледнем нещата по диагонала, не само президентската администрация се пренесе в Министерския съвет. Там прескочи и част от агитката на ГЕРБ.

Нищо учудващо. БСП щеше да направи същото. Само Ахмед Доган би изиграл панаира по-сложно и на зиг-заг.

Президентът Плевнелиев се тюхка, че Народното събрание му дало празен чек.

Ами, ако му стиска, да си го попълни. Армия почти няма, но в МВР работят близо 60 000 души, и ако има способностите на „звенарите”, следващият парламент ще се води проформа.

Най-хубавото днес обаче бе фактът, че вече бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев наградил министъра на финансите Петър Чобанов за заслуги. Преди години подобни награди вървяха с по един пистолет…

Сега може да пратят Чобанов да отдъхне във ведомствената станция на полицията в Костенец, защото на него номерата на БСП и ДПС му дойдоха наистина в повече.

За капак накрая и премиерът Орешарски го паряса, като обяви, че има наистина нужда от актуализация на държавния бюджет.

Дано на Чобанов не са дарили пистолет, а само карта за почивка, защото оная нощна разходка с Белия автобус на Йовчев вероятно още му държи влага.

Празен чек, Енергиен борд, атака на криещия се във Виена „собственик” на Корпоративна търговска банка как бил тероризиран, а всъщност „рожбата му” е в отлично състояние. И БСП все пак слезе от Бузлуджа, макар че не виждам особен смисъл от тази операция.

Освен ако за два месеца служебното правителство и ГЕРБ не се оплескат до ушите…

Борислав Ненов

About the Author :