Йордан Митев търси поле за нови изяви

chelen 10Йордан Иванов Митев – Данчо е роден в град Ямбол на 23. 09. 1990 година. Средното си образование завършва в ПГ „Васил Левски”. Има заболяване детска церебрална парализа от рождение (блокиране на десни горен и долен крайници). Състезател е по тенис на маса, започнал спортната си дейност в „СКИ-99” – Ямбол през 2009 година. Благодарение на упоритостта и всеотдайността в тренировките от 2009 година до днес е завоювал  от различни първенства – държавни, международни, балкански, европейски и световни – 16 бронзови, 20 сребърни, 44 златни медали и 8 купи. Подготвя се за участие в Европейското първенство в Швеция.

За първи път Данчо, както галено го наричат всички състезатели по тенис на маса, които тренират в зала „Диана”, започва тренировки по предложение на председателя на ямболския клуб на хора с увреждания Надя Александрова. За неговата подготовка и израстване като състезател поема ангажимент бившият състезател по тенис на маса, спортният деятел Стоян Бочуков. В продължение на три години израстването на Данчо е осезателно. Той започва активно да участва в редица състезания, в които има успехи. Първото му участие в държавен турнир за хора с увреждания в град Варна е запомнящо. Там той печели първия си златен медал като победител в 8 група. Това го мотивира и Данчо поставя пред себе си нови цели. Поради това, че ямболският клуб няма възможност, въпреки усилията на председателя, да осигури участието му в международни прояви, го принуждава да търси други клубове в страната, където създават по-добри условия за тренировки и участие в международни прояви. Стремежът на Данчо за по-активни изяви го отвежда в клуба за хора с увреждания „ТРАКИ” – Пловдив, където на два пъти за високи постижения го номинират за спортист номер 1 за състезатели с увреждания в общината. По-късно той сменя клуба и играе за клуб на инвалида „Черно море – Никеа” – Варна и е картотекиран за състезател до края на тази година.

Първата му международна изява е на турнира в Белгия през 2013 година, с помощта на спонсор. Състезанието му прави силно впечатление, тъй като вижда и играе със силни съперници, което не само не го отчайва, но и го мотивира допълнително.

Най-значимите успехи на Йордан Митев са от световните кръгове в Румъния, град Клуж през 2015 година, където печели бронзов медал в индивидуалната надпревара. През 2016 и 2017 година по двойки – в първата година с френски състезател, а в следващата с Денислав Коджабашев от отбора на България завоюват бронзови медали.

Особено ползотворна за Данчо е 2018 година, където той завоюва успехи в балкански прояви. Започва с първо място индивидуално на балканския турнир в град Варна, втория турнир в Черна гора, град Подгорица, където печели златен медал в индивидуалното и сребърен в отборното. Следващия турнир в Македония, град Охрид, също балканска проява, където заема първо място в индивидуалното и първо в отборното със съотборника си Валентин Маринов. На Балканиадата в Бургас, провела се през септември 2018 година, отново е първи в индивидуалното и отборното първенство.

Последният турнир, в който Данчо взема участие е този в Сърбия, град Ниш. Изключително силен турнир, в който участват 7 държави с над 60 състезатели. Ямболлията отново е първи в индивидуалното и втори в отборното класиране. Освен това трябва да отбележим, че е бил три пъти най-добър спортист за годината за хората с увреждания, от които един в община Ямбол.

През годините Данчо участва във всички държавни турнири, провеждани в България, където е фаворит в 8 група. И не само това. Той печели и оупън турнир, в които взимат участие и състезатели от 9 и 10 група, които са с по-малки увреждания.

Данчо играе с голяма мотивация в нападателен стил както индивидуално, така и по двойки. За неговите успехи голям дял има изключителното положително отношение на родителите му и ямболските състезатели по тенис на маса без увреждания, които с удоволствие играят с него и които той нерядко побеждава.

В момента Данчо на частни начала провежда триразови тренировки в Сливен с треньор Метин Местаноглу и се подготвя за участие в европейското първенство в Швеция през 2019 година.

Нека му пожелаем успехи и в следващите участия!

Но за да осъществи своите цели са му нужни спонсори и ако се намерят такива в Ямбол, той с удоволствие ще се картотекира да играе за ямболския отбор „СКИ-99”.

 

About the Author :

Leave a reply