Йордан Камджалов „докосна“ ямболци

Големият диригент Йордан Камджалов очарова Ямбол, но този път не с музика, а като човек, споделил съкровено своя мироглед и светоусещане. Той гостува на града на 24 юни като част от инициативата „Добрият пример“, която срещна търсещите ямболци и с личности като Милен Врабевски и Теодосий Теодосиев.

За уникалността на събитието красноречиво говори и това, че лично големият учител Теодосий Теодосиев дойде в Ямбол, за да чуе Йордан Камджалов.

Преди да излезе пред събралото се множество от Ямбол и от съседни областни градове, гостът поздрави лично големият учител.

Йордан Камджалов сподели, че идва за втори път в Ямбол, като си припомни, че пред 15 години е гостувал като диригент по покана на оперния певец Георги Султанов. Той побърза да се извини за всичко, което не е знаел тогава и не го е разбирал и оцени страховития шанс, даден на начинаещия диригент, „да прави“ Моцарт и Хиндемит.

Дискусията премина под формата на въпроси и отговори. С присъщата си излъчваща добронамереност и любов към човека Йордан Камджалов застана пред ямболската публика безкрайно откровен и разсъждаващ върху зададените му въпроси на момента. „Нека да си говорим, нека да сме заедно. Аз съм на ваше разположение, нямам никакви отговори, ще ги намираме заедно“, каза той и час и половина отговаря на въпросите на публиката, които в началото бяха плахи, но след това неспирни.

С дълбочината на мисълта и с откровеността си Йордан Камджалов успя да постигне „докосването“, за което говореше, че осмисля всеки концерт и всяка среща с хората.

За това допринесе и финала на вечерта, когато гостът предложи всички да направим нещо заедно – произнасяне на думи в хор, сякаш да усетим и сетивно това докосване.

(Б. р. Въпросите и отговорите ще публикуваме отделно в своеобразно интервю на ямболци с Йордан Камджалов)

About the Author :

Leave a reply