И Художествената галерия предлага летни занимания за децата

galeriaПод мотото „Летни приключения и луди забавления в ХГ „Жорж Папазов“ галерията се опитва да приобщи младата публика с едноседмични занимания. Те би трябвало да се провеждат от този понеделник, 10 юни,  до петък, 14 юни включително. Предвидени са различни занимания за всеки от дните. Вероятно поради слаба популяризация засега участници няма, но всяко начало е трудно и в галерията са твърдо решени догодина да приложат приготвената програма. А желаещите деца все още биха могли да се включат в заниманията, планирани за четвъртък и петък.  Участието  е срещу 2 лв. на дете.

За четвъртък е предвиден „Хартиен театър“ – по шаблони с цветни хартии и шишчета децата правят хартиени кукли на герои от познати приказки, изработват си декори и накрая драматизират приказката. В това занятие се говори за работата на художника в театъра и за сценографа.

Петъчният ден е посветен на графиката. Децата ще разберат какво е тиражирано изкуство, как се прави. Организаторите са се насочили към техники като монотипия, гратаж и отпечатък на апликация. Поканен е и художникът Цветан Казанджиев, който да финализира отпечатъка. Заниманията са насочени към деца от 7 до 11 години. Планирано е да продължават от 9 до 12 часа.

А ето какво е включвала програмата за изминалите три дни. В първия ден, понеделник, заниманието трябвало да е „Разходка в галерията“. То целеше да запознае децата с галерията като институция, да покаже постоянната експозиция, да се представят пред децата различните видове и жанрове изкуство и в края на обиколката те да получат спомен – картичка с картина от експозицията, разказа за „Делник“ Стойка Цингова, уредник в галерията. Следващото занимание е предвиждало да покаже на децата каква е работата на уредниците. На финала те трябвало да попълнят фиш за новопостъпила в галерията творба. Заниманието се нарича „Уредник за един час“.

Предвидените за вторник занимания са се наричали „Да рисуваш като художник“. Идеята е на децата да се дадат материали и те да направят интерпретация по някои от творбите в постоянната експозиция.

Срядата е била избрана за по-игрови ден – заниманията са наречени „Детектив в музея“ и „Забавна история на изкуството“. Подготвени са четири различни игри: да се сглоби пъзел с изображение на картина от галерията за бързина; по детайл на творба да откриват различни  произведения в залите; по устно описание децата да открият творбата. Последната игра се нарича „Открий съкровището“ – децата получават карта като за пиратско съкровище, която ги отвежда до следващата карта и така – до съкровището, което е подаръче от галерията. „Забавната история на изкуството“ предвижда показване на филмче за пещерните рисунки, а накрая децата да направят проект на пещерна рисунка.

 

 

About the Author :