И тази година изложбата „Светлината” озари празника на Ямбол

ch1Художествена галерия „Жорж Папазов”, храмът на изкуството на Ямбол, както я представи директорът й Петко Йорданов, и тази година се включи в празника на Ямбол с традиционната изложба на ямболски творци „Светлината“.

Изложбата „Светлината” е едно от най-значимите културни събития на Ямбол, подчерта още Петко Йорданов, в нея се срещат поколения художници, които работят в Ямбол и художници, които са гости. На откриването на изложбата присъстваха много ямболски творци, ценители, зам.кметът Илияна Бицова, почетният гражданин инж. Илия Илиев, носителят на голямата награда Стефан Личев и началникът на отдел “Държавен архив” Светла Бъчварова, който получи герб на община Ямбол.

DSC08383На тазгодишното издание на изложбата специален гост е Елена Парушева, родом от Ямбол, която живее и твори от 30 години във Франция. Запазената й марка е да превръща електрическите стълбове в артистични проекти, които променят обичайната среда и провокират с творческия си заряд.

В изложбата участват 41 автори, които живеят и работят в Ямбол, със 71 творби. В нея намират изява както вече утвърдени художници, така и съвсем млади творци. В същността си тя представлява обзорна изложба на ямболските творци, с техните художествени търсения и постижения.

DSC08387Изложбата „Светлината”се провежда за четиринадесета поредна година, първото й издание е през 2006 г., а от 2014 г. към формата на изложбата се наложи практиката да се кани по един гост – Ганчо Карабаджаков (2014г.), Иван Газдов (2015г.) и Иван Пазламачев (2018г.), които са родом от Ямбол, но отдавна живеят и творят извън рамките на града.

ch4През 2016 г. бяха представени трима художници от гр. Бургас – Георги Динев, Огнян Петков и Петър Пецин, а през 2017 г. художници от гр. Сливен – Петър Кайраков, Стефан Кънев и Тодор Терзиев.

Петко Йорданов сподели, че познава Елена Парушева отдавна, защото заедно са били студенти. „Тя е изключително добър художник, изкусен майстор в областта на живописта, но в чужбина тя успя да напусне рамката и да навлезе в интересни творчески пространства с художествени инсталации”, разказа за госта директорът на галерията.

Елена запази чувството си за принадлежност към Ямбол, обича града си и е успяла да го предаде и на сина си Деян Парушев, който е фотограф в Париж, но преди 5 години представи в Ямбол проекта си „Танцът и фотографията”, припомни още Петко Йорданов.

ch 3ch 2 (1)Той изтъкна, че галерията е откупила една от творбите на Елена Парушева, а тя е дарила друга, и пред всички гости й беше връчено свидетелството за дарение, така че от тук нататък ХГ „Жорж Папазов” ще бъде притежател на две от нейните творби.

Елена Парушева благодари за възможността да изложи творбите си в родния си град. Тя сподели, че ако поне веднъж годишно не се върне в родния Ямбол, не би могла да живее, защото няма какво да замести топлината на родното място и усещането за завръщането към корените.

Изложбата на Елена Парушева е изключително различна, тя е истинска провокация към ценителите на изкуството и си заслужава да бъде видяна.

Изложбата на Елена Парушева

kare 1Изложбата на Елена Парушева, реализирана първо в Париж през 2018 и включена в програмата на Европейската година на културното наследство, пристига в България и ще бъде представена първо в Ямбол, а през месец август в Пловдив, Културна столица на Европа за 2019.

Специалният гост на изложбата, посветена на празника на Ямбол Свети Дух, се обръща към темата за светлината, тема и на годишното събитие в Ямбол.

kare 3Елена влиза в областта на интерактивното изкуство още с първите си творби в България. Връщайки се към произхода на своята концепция, тя създава творби, основани на движение, прозрачност, повторение и светлина. Тя разкрива невидимото и поставя видимото на заден план. Тя играе със слоеве от тюл и прозрачност; рисува със сенките на урбанистичен елемент, които тя отдавна използва – решетъчния електрически модул.

kare 2Човек се изненадва от електрическите стълбове, които са начертани върху меки платове, памучни облаци или окачени сфери. Това е послание за връзката, която човек има с машината и нашата зависимост от технологията.

Елена кани зрителя да влезе в нейното електрическо приключение, да види своя портрет в геометричните изрези на решетката, да се опита да завърши пъзела, да задейства движения и светлини.

 Концепцията на Елена Парушева

DSC08455Първоначалната идея за търсенията на автора в областта на околната среда идва през 1999 г. при публикуването на една конвенция между френското правителство и EDF-Electricite de France (Електрисите дьо Франс), според която пилоните за ниско, средно и високо напрежение, които служат за поддръжка на линиите за транспорт на електричество, ще изчезнат завинаги. Те ще освободят от присъствието си френския пейзаж до 2012 в Парижкия район и до 2030 в цяла Франция.

Мрежата за електроснабдяване ще минава под земята.

Целта на тази конвенция е свободен пейзаж и чист хоризонт.

Търсенията на авторката са да запази няколко последни екземпляра от тези конструкции като символ на нашата епоха – епоха на стомана и бетон.

DSC08461От рисунките, вдъхновени от металните конструкции гиганти, тя стига до решения за монументални инсталации, скулптури, фотографии, инфографии, етюди на светлината…

Тя предлага две възможности:

IHT – Инсталации Високо Напрежение – Намесата на художника идва върху съществуващи вече в урбанистичната среда или в пейзажа конструкции като: пилони за високо напрежение, антени за телекомуникации, мостове, стълбове за осветление на стадиони, градска среда, автомагистрали и т.н.

DSC08451При този вариант авторката предлага инсталации изработени от съвременни материали, издръжливи във времето. Те са изследвани според конкретната среда и могат да бъдат в различни структури, цветове и форми без да пречат на функционалността на конструкциите.

SHT – Скулптури Високо Напрежение – Авторката третира нови форми, но винаги на базата на същата метална конструкция. Те могат да бъдат вписани в околната среда, вместо съществуващите конструкции, в ролята на: антени, пилони, мостове, фонтани… или просто скулптури.

Светлината е важен елемент в играта между „пълно и празно” на конструкциите и е символична връзка с енергията. Осветлението е „Енергийна топка”, „Дъжд от светлина”, „Светлинно ядро”…

Творческа биография на Елена Парушева

DSC08456 Родена на 10.08.1959 г. в Ямбол.

Завършила е „Изящни изкуства“ във Великотърновски университет  „Св. Св. Кирил и Методий“ при проф. Станислав Памукчиев.

Работи и живее във Франция от 1991 г.

Нейните творби са ориентирани към „Изкуството и околната среда“, работи в областта на пластиката, инсталациите, акциите, живописта, фотографията, инфографията.

През 1999 г. основава художественото движение „Electric Art (Електрическо изкуство)“ и работи по проекти, които превръщат кули за високоволтови електропроводи, вятърни мелници или антени в произведения на изкуството.

DSC08469Нейни творби са притежание на:

– Колекция „Chalmers“, Гьотеборг (Швеция)

– Колекция „Spie“, Ротердам (Холандия)

– Фондация „Doble“, Морисвил (САЩ)

– Колекция  „Altalink“, Калгари (Канада)

– Музей за съвременно изкуство, Арден (Франция)

– Фондация „Calouste Gulbenkian”, Лисабон (Португалия)

– Министерство на културата (България)

– Музей на модерното изкуство „Петер Лудвиг“ (Германия)

– Национална галерия, София (България)

– Художествена галерия „Жорж Папазов“, Ямбол (България)

– Фонд за съвременно изкуство на БЛОА (Франция)

– Фонд „13 века България“ (България)

Самостоятелни изложби, пърформанси и акции на Елена Парушева са организирани в Женева, Франкфурт, Париж, Мюнхен, Лисабон, Осло, Сантяго, Сеул.

18 самостоятелни изложби във Франция.

6 самостоятелни изложби в България.

Групови изложби в Барселона, Брюксел, Виена, Шотландия, Париж, Ню Йорк и много български градове.

DSC08385ch5 DSC08409 DSC08442 DSC08446 DSC08475

 

 

 

About the Author :

Leave a reply