И паяк ще пълни хазната на Ямбол

chelen 1И паяк вече ще пълни хазната на община Ямбол, след като общинските съветници приеха решение, с което узаконяват неговата работа и таксите за вдигане на неправилно паркирани автомобили и за принудителния им престой в общински паркинг.

Според кмета на Ямбол, който е вносител на това предложение и думата му е закон за контролираното от него мнозинство в Общинския съвет, причината за въвеждането на паяка е да се дисциплинират водачите на моторни превозни средства, като той щял да се ползва най-вече срещу нарушители, които са паркирали неправилно и на забранено място в целия град и в кварталите, а не толкова в Синята зона. Паякът щял да влезе в действие в платените места за паркиране, само когато автомобил със сложена скоба не бъде потърсен в продължение на 3 часа.

prenos 4За освобождаване на вдигнат с паяк автомобил ще се плаща 40 лв. плюс по 1 лв. на час за престой в общинския паркинг, който ще се намира в к-с „Хале”, източно от блок 8. Ако вдигнатият автомобил има и скоба, таксата скача на 60 лв. Обявена е и една такса от 20 лв. за освобождаване на неправилно паркиран автомобил „преди поставяне на четирите сапана на колелата на пътното превозно средство”.

Колкото и кметът на общината да обяснява, че това не е с цел репресия на гражданите, а по-скоро начин да ги накара да спазват правилата, не може да не си зададем въпроса кому е нужно общината да прави толкова разходи за въвеждането на Синята зона и тазгодишното й осъвременяване с паркинг автомати и паяк, след като специално за неправилно паркиране могат да глобяват и служителите на СПООР. Но явно техните глоби не са достатъчни за попълване на общинската хазна, а паякът е по-сигурна работа, защото, като ти вдигнат автомобила, няма отърване, докато не си платиш таксата.

Проверка на „Неделник” показа, че общината е дала 113 000 лв. през тази година за купуване на 9 паркинг автомата, които струват 78 000 лв. и на специализиран автомобил за репатриране на автомобили – 35 000 лв. Отделно само за обслужването на зоните за паркиране бюджетът, включващ заплати на персонала и издръжка, е към 200 000 лв. Или иначе казано за удоволствието да имаме Синя зона и паяк, който да вдига неправилно паркираните автомобили, ние като данъкоплатци плащаме над 300 000 лв., друг е въпросът кога приходите от нея ще се върнат и дали това си струва. Всички виждаме, че паркингите на Синята зона не са толкова пълни и водачите на автомобили не се изтрепват да паркират на платените места и все гледат да пъхнат колата си някъде безплатно, за да спестят левче на час.

Вероятно точно поради тази причина на кмета му хрумна да въведе и втория етап на Синята зона, въпреки че лично пред мен като журналист, когато Общинският съвет гласува решение за въвеждането й през 2012 г. той заяви, че общината първо ще ремонтира паркингите и едва тогава ще ги направи платени. Сега обаче 3 години по-късно това обещание вече е забравено и местата за разширение на Синята зона са маркирани, табелите са сложени и се чака само заветната дата 14 септември, за да се въведе.

Най-лошото обаче е, че междублоковите пространства и уличките, които водят до тях, са обявени за Синя зона без дори да е направен опит поне малко да се подобри тяхното състояние. Т. е дупките си седят, а живеещите в тези райони и паркиращите там ще трябва да плащат за спиране на личните си автомобили без да са им осигурени дори нормални условия за достъп до тези улици.

Живеещите в блок на ул. „Самуил” коментираха, че преди време общината не е направила нищо, за да им запълни дупките и те с подръчни средства – цимент и пясък, са се принудили сами да си запълнят зейналите като кратери дупки и да си подредят плочките, за да могат да вкарват колите си в междублоковото пространство, а сега без никакъв ремонт и никакво подобрение на условията за паркиране и достъп ще им въведат такса.

Те са възмутени и от таксите, които изобщо не са съобразени с ямболските условия.

За първи автомобил живеещите в района на Синя зона трябва да платят 50 лв. годишно или 5 лв. на месец, за втори автомобил обаче таксата е пет пъти по-скъпа – 250 лв. на година или 25 лв. на месец.

Хората приемат, че навсякъде по света живеещите плащат, ако попадат в Синя зона, и ако за първи автомобил  5 лв. на месец е поносимо, то за втори е просто несъизмеримо с нивото на града ни.

За сравнение в София за първи автомобил таксата е 150 лв., а за втори двойно по-скъпо. В Бургас обаче за първи автомобил таксата е 43,20 лв., а за втори 86,40 лв.

Къде можем да сравним доходите в Ямбол с тези в София или в Бургас? За да се види колко несъстоятелна е политиката за таксите на тази общинска администрация трябва да се види какви са средните доходи в трите области. По данни на Националния статистически институт средната заплата през второто тримесечие на тази година за Ямбол е 657 лв., за Бургас е 742 лв., а за София е 1202 лв. Т. е. тази общинска администрация е решила, че може на наш гръб да ни стовари колкото си иска големи такси, без да се съобразява с реалната икономическа обстановка и с реалните доходи на хората.

От непосилно високи такси в община Ямбол се оплаква всеки, който по някаква причина му се е наложило да ползва някакви общински услуги. Собственици на автомобили пък са шокирани от високия данък на превозните им средства, защото докато са били с регистрация в София, заради лизинг, са плащали 100 лв. по-малко данък за тях, отколкото сега като са ги регистрирали в Ямбол.

За всички ни е ясно, че този кмет и неговият екип до такава степен да се самозабравили, че не искат и да чуят някой, който не мисли като тях, но все пак колкото и да са се „извисили” в облаците на висините на властта си и на своята самодостатъчност не бива да забравят, че те са там, защото хората са ги избрали и оперират с нашите пари…

Диана Иванова

About the Author :