И машинното гласуване не може да ни спаси от грешки

kareИ машинното гласуване не може да ни спаси от грешки, докато в съставянето на протоколите съществува човешкият фактор. В това се убедих самата аз с опита ми от европейските избори. В моята секция се гласуваше машинно и аз бях много доволна, защото си мислех, че това е гаранция, че вотът ми ще е правилно отчетен и няма да бъде променен или манипулиран. Нищо подобно?! Зарадвах се колко лесно се гласува с машина, убедих се с очите си, че правилно ми е отчетен както гласът, така и преференцията, но уви…

Когато проверих в протокола, качен вече в сайта на ЦИК, установих, че моята преференция не е отчетена, т. е. срещу името на човека, за който аз дадох преференцията си имаше нула гласа. Не можех да повярвам, но е факт. Най-вероятно, пренасяйки данните от протокола, излязъл от машината, членовете на СИК в първа секция просто не са нанесли коректно всички преференции.

На този етап съм уведомила устно Районната избирателна комисия, но вероятно така или иначе моята преференция е потънала в дебрите на некачествено свършената работа от секционните комисии. Имаше и случай, в който секционната комисия не беше разпределила в протокола вота от машинното гласуване. И ако това може да бъде засечено като грешка при приемането на протокола в РИК, неотразените преференции няма как да бъдат засечени. Така че, докато човешкият фактор е основен в съставянето на протоколите, нищо няма да ни спаси от грешки или манипулации….

Диана Иванова

 

 

 

About the Author :