И Лесово каза „не” на настаняването на нелегални мигранти

DSC03785Протестен митинг срещу настаняването на нелегални мигранти се проведе в Лесово. Организатор отново е гражданското сдружение – Българи обединени за род и родина „Тервел”, които са и инициатори на досегашните протести в Бояново и в ямбол и на подписката за местен референдум срещу нелегалните мигранти. Към досегашните организатори – Цветан Ревански, Калоян Желязков, Ирина Георгиева, на протеста в Лесово се присъедини и Димитър Богословов.

Припомняме, че преди две седмици вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че край селото в района на бившата застава ще се изгради площадка за кризисен център за мигранти от затворен тип с фургони, който ще се ползва при нужда и това предизвика протеста в Лесово.

DSC03789На протеста излязоха местни хора, като за разлика от Бояново, където на протеста несе виждаше нито един ром, в Лесово имаше доста роми, защото те са основна част от населението в селото. Сред протестиращите имаше и хора от Ямбол, от Елхово, от Гранитово и от други населени места в общината. Сред хората беше и кметът на община Елхово Петър Киров.

Заедно с организаторите на протеста на сцената се качи и кметът на Лесово Димитър Бившев, който прочете декларацията срещу настаняването на нелегални мигранти, приета преди дни от Общински съвет – Елхово.

DSC03791На този митинг организаторите насочиха протестната си риторика към местните политици – кметът на община Елхово и областния управител. Според тях те трябва да защитят гражданите и да поведат протеста срещу пободни решения за изграждане на кризисни центрове на територията на общината и на областта.

 

DSC03796В изказването си Калоян Желязков дори заяви, че след като не защитава гражданите, областният управител трябва да си подаде оставката.

Според него събраните само за 14 дни 6500 подписа за искане на местен референдум показват, че хората не само не искат да бъдат настанявани мигранти в близост до техните населени места, но и искат да бъдат питани по такива важни проблеми.

DSC03827Местните хора, предимно възрастни хора, обясниха защо участват в протеста: „Не искаме да дойдат, защото ни е страх. Ние сме стари хора и сме във вкъщи сами, нямаме мъже и затуй сме тук”, обяснява една от побелелите протестиращи, а друга добавя: „Крадени сме, крадени сме и повече не искаме да идват други”. Мъж обяснява, че не искат мигранти, защото и без това си имат доста роми в селото: „Чужденците не ги искаме на заставата, не ги искаме в селото”.

Организаторите на протеста са категорични, че няма да спрат и ако не бъдат чути, ще продължат с други форми на гражданско неподчинение като затваряне на пътища и други.

На два пъти по време на протеста площадът на Лесово беше огласян от топчето на кмета на Гранитово, а накрая участниците извиха хоро на песните на оркестър “Елхово”, които също подкрепиха каузата.

DSC03799 DSC03802 DSC03806 DSC03808 DSC03810 DSC03812 DSC03825DSC03829 DSC03836 DSC03839 DSC03845 DSC03857 DSC03867 DSC03871

 

 

About the Author :

Leave a reply