Историята и приложението на китайската медицина прикова вниманието на ямболската публика

IMG_0605Лекция за историята и приложението на китайската медицина изнесе днес, 14 април 2018 г., д-р Стилиян Илиев заедно с д-р Николай Димитров от Стара Загора в Младежкия дом като част от фестивала “Здравей здраве”, който се провежда от 13-ти до 15-ти април в Ямбол.

Хилядолетна е историята на китайска медицина, споменат беше трудът на Ли Шържен “Трактат за билките”, който съдържа 2 хил. лекарства и 11 хил. народни рецепти. Д-р Стилиан Илиев представи специфичните диагностики и тарапии на това древно лечение.

Пулсовата диагностика се базира на разбирането, че има три точки на тялото за различните органи. Други методи на диагностика са: по езика; по окото, което е скенер на човешкото тяло; ирисова диагностика.

IMG_0606Билкотерапията включва уникални китайски билки като жен шен,  гъби-рейши, императорски плод “Лиций”.

При китайския масаж се обработват енергийните канали и точки.

Китайската медицина включва и така популярната днес ароматерапия.

При вендузотерапията, позната и на българската народна медицина, в най-стари времена се използват бамбукови вендузи, в съвременен вариант – стъклени.

При моксотерапията се използват мокси /пури/ с много видове билки, основната е пелин, за премахване на отрицателната енергия. Цели се доставяне на ян енергия с пламък.

IMG_0616Лечението с акупунктура е повече ин – студено, пасивно. Иглата е проводник на енергия, тя забързва или забавя енергийния поток, точките са енергийни зони. Ползва се при лечение на опорно-двигателния апарат, неврити, радикулити, отпускане на нервното напрежение, хипертония. За постигане на ефект са нужни средно 10-20 процедури. Съвременни направления са лазертерапията, електропунктурата.

Аурикулотерапията представлява игла, чрез която се упражнява натиск върху част от тялото – напр. ухото. Върху него има точки, някои съвсем микроскопични, които отговарят за различни части на тялото.

Ци-гун терапията е профилактична. В Китай лекарите, които са допускали пациентите им да се разболяват, са били глобявани, разказа лекторът.

Д-р Николай Диимитров посочи, че са издали книгата “Грип, простуда и китайска медицина”, предстои издаването на книга с приложни рецепти от китайската медицина и китайска медицина при деца.

Сред въпросите от залата преобладаваха, свързаните с въздействието на пиърсингите на нетрадиционни места върху здравето. Отговорите бяха интересни. Пиърсингът на ушите стимулира прекомерно определени зони, което не е добре. Обеците на пъпа увреждат психиката. Поставянето на обеци на езика увреждат стомаха и храносмилането, защото там е зоната на елемента земя, свързана със стомаха и далака.

Татуировките обаче са по-стар вариант на акупунктурата, изгубил с годините лечебното си действие. В древността не са се оцветявали. За пример беше дадена намерена мумия на 7 хил. години, върху която е имало татуировки от точки и кръстчета, които съвпадат с точките при китайската медицина.

Обеците на ушите трябва да се поставят точно между зоните, за да не предизвикат увреждане.

Отново в отговор на въпрос от залата стана ясно, че при онкологичните заболявания от китайската медицина се ползват само методите за обезболяване.

В България по-малко от 100 човека работят китайска медицина.

Светлана Чамова

 

About the Author :