Исторически музей издаде юбилеен сборник на Илия Илиев

pod chЮбилеен сборник на бившия директор Илия Илиев издаде Регионалният исторически музей в чест на неговата 70-годишнина. Изданието “STUDIA IN HONOREM ILIA ILIEV” е брой 9 на „Вести на Ямболския музей” и е израз на уважение към уредника, археолога, директора и учен Илия Илиев.

Илия Кръстев Илиев е роден в гр. Ямбол през 1948 г. Завършва Техникума по механотехника Иван Райнов, а през 1972 г. – Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий, специалност История. През 1976 г. започва работа като уредник в отдел Археология на тогавашния Окръжен исторически музей в гр. Ямбол. Назначаването на Илия Илиев съвпада и с разделянето на археологическия фонд на музея на четири отделни фонда – Праистория, Античност, Средновековие и Нумизматика, като той поема фонд Праистория и се профилира в тази област на археологията. Още с постъпването си, като представител на ОИМ – Ямбол, е включен в експедициите Сакар и Аполония – Странджа, ръководени от проф. Александър Фол.

MUZEI 3В първите си години като археолог Илия Илиев участва и в проучванията на селищната могила при с. Дядово, Новозагорско. През 1977 г. ръководи първите самостоятелни археологически проучвания на ОИМ – Ямбол, като извършва спасителни разкопки на светилището на Тракийския конник край с. Дряново, Ямболско. В края на  същата година под ръководството на ст. н. с. Петър Детев участва в спасителните проучвания на праисторическата Марчева могила в гр. Ямбол.

MUZEI 6През 1979 г. става част от научния колектив, проучващ Тракийския и античен град Кабиле, като до 1985 г., заедно с  Диана Гергова от НАИМ – БАН, проучват селищната могила Ясъ тепе, разположена на 2 км югоизточно от античния град.

От 1983 г. до 2003 г. Илия Илиев е неизменен заместник-ръководител на българо-германската експедиция в землището на с. Драма, Ямболско.

MUZEI 2През 90-те години на ХХ век Илия Илиев е включен в Проблемната група Археологическа карта на България, в резултат на което на територията на област Ямбол са регистрирани над 300 нови археологически обекта.

В периода 2002 – 2011 г. Илия Илиев е и директор на Ямболския музей, като през 2007 г., под негово ръководство, музеят се превръща в регионален.

MUZEI 7Илия Илиев е автор на над 50 научни публикации в България и чужбина, които са отразени в пълната  библиография, поместена в изданието.

В него са включени 21 статии от 32 автори от България, Германия, Финландия, Дания и САЩ. Публикациите обхващат широк тематичен и хронологически диапазон, разглеждайки сакралния и ежедневния живот от ранния неолит до средновековната епоха. Девет от статиите са на английски, немски или руски език.

От 7 октомври 2019 г.  сборникът ще може да бъде изтеглен безплатно в PDF формат от сайта на музея: http://yambolmuseum.eu/

На пресконференция за представянето на изданието настоящият директор на музея д-р Стефан Бакърджиев благодари на Илия Илиев с признанието, че дължи на него всички знания усвоени след университета като работа на терен и като научна дейност, защото е започнал при него преди 22 г.

About the Author :

Leave a reply