Историк зае шефския пост в ямболската просвета

СтойкоСтойко Стойков, досега вторият човек в йерархията на регионалния образователен инспекторат, вече е начело на държавната институция. Още след падането на правителството на Орешарски бе ясно, че дните на Пенка Илиева, виден активист на БСП, са преброени, въпреки че тя бе спечелила конкурса, след като мина през инкубационния период  на временно назначена.

Новото началство в просветното министерство все пак изчака известно време, за да се намери вариантът, с който да се раздели със социоложката Пенка Илиева, която попадна на този пост странно. В биографията си тя имаше скромен педагогически стаж, и то като възпитател в Дома за сираци, в последните години бе сътрудник на евродепутата Илияна Йотова, но БСП отдавна не бе хващала директорския стол в просветния инспекторат. И така се стигна до назначаването на Пенка Илиева.

Новият шеф, Стойко Стойков, който ще е временно изпълняващ длъжността, тъй като трябва да се мине пак през конкурс, е от много време в образователния инспекторат. Той започна там като експерт по история, преди това бе учител. При всяко разместване на пластовете в директорската стая, Стойков обикновено се качваше нагоре, а сега вече  и седна на стола на втория етаж на РИО.

Тези, които познават Стойков от повече време, твърдят, че е крайно предпазлив в позициите си, не афишира никакви политически пристрастия, не влиза в спорове с училищните директори  и учителите. Познавал отлично нормативната база в областта на просветата, но избягвал резките движения, дори когато шефовете искали той да формулира каква да бъде позицията им по някой по-сложен случай.

„Извън терена”, новият шеф на просветата в Ямболска област бил кротък и добър за компания. Дори ставал веселяк. Не се увличал по гибелните блаженства, макар че не е въздържател. Някои източници твърдят, че е възторжен почитател на красивите жени. Дори и да е вярно, това не е нарушение на Наказателния кодекс, все още. А и Стойков имал дъщеря, която е завършила „Японистика” в Софийския университет, така че му било малко късно за щуротии. Истинският мъж обаче рядко признава възрастта, но зависи все пак от климата, и от служебния климат, сочат наблюденията на „Делник”.

Заплатата на шефа на ямболското образование варира между 500 и 2000 лева, така е по нормативния документ. Няма обаче да е 500.

И остава да видим дали ще има политически натиск върху някои по-несговорчиви директори на училища.

About the Author :