Искрен Веселинов от ВМРО: Това е първият бюджет, който променя стагнацията на доходите

DSC09611Ямбол, 12.12.2017 г.

„Бюджетът е материалният израз на управленската програма на коалицията Обединени патриоти и ГЕРБ за следващата година, а това е може би първият бюджет, който, според нас, бележи промяната на една дълга и неправилна тенденция за стагниране на доходите, за извеждане на фискалната стабилност като някаква самоцел в страната”.  Това заяви на пресконференция в Ямбол зам.-председателят на ВМРО и на парламентарната група на Обединените патриоти Искрен Веселинов.

Той обясни, че коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединени партироти е променило курса на страната, залагайки на повишаване на доходите на българските граждани и даде за пример, че над 700 000 лв. са пряко средствата, заложени в ръст на доходите и малко над 500 млн. лв. са средствата за пенсионната система, които ще бъдат влети за повишаване на пенсиите. Това е само едната страна на нещата и е един фокус във връзка с нашите социални ангажименти от предизборната кампания, допълни зам.-председателят на ВМРО.

DSC09615„Този бюджет е и първият с много ясни управленски приоритети – образование и култура, сфери, които ние, Обединените патриоти смятаме за много важни, каза още Искрен Веселинов и допълни: „За първи път има подобен ръст на средствата, насочени в системата на образованието, но по-важно е, че за първи път имаме осмисляне на вредната според нас тенденция, която обвързваше бройката на учениците с издръжката на училищата и водеше до два проблема – единият е криене на ученици и мъртви души в училищата и до лошо качество на образованието, липса на дисциплина и до неграмотност на малцинствените групи, които се чувстват в силата си да не ходят на училище и това да остава незабелязано. Вторият е постепенно изчезване на училищата в малките населени места. Сега с новите възможности за промяна коефициентите за финансиране ние смятаме, че тези две негативни тенденции ще бъдат преодолени и образованието ще се превърне в нещо, което ние патриотите отдавна защитаваме, че то трябва и да възпитава. В предишния мандат имахме много сериозни спорове с колегите от ГЕРБ и нашите тези не успяха да залегнат в Закона за предучилищното и училищното образование, но от следващата година ще бъдат създадени нови форми, които ще повишат патриотизма в образованието”.

DSC09619Според него културата, която също е изключително важна за оформяне на нашето национално самосъзнание, в този бюджет е зачетена по необходимия начин, включително и читалищата, на които от години не им бяха увеличавани субсидиите, сега ще имат над 8 млн. лв. в повече.

„За нас това е един добър бюджет, който отразява виждането ни за управлението с ясни приоритети, докато в т. нар. алтернативен бюджет нямаше нито един сериозен акцент, а парите бяха разхвърляни популистки навсякъде”, обясни още народният представител от Обединени патриоти.

Той разясни, че едно от нещата, което не е намерило запис в бюджета, но имат уверение от Министерство на финансите, че ще се случи, е работата с българските общности зад граница. Обединените партиори предлагали да има 2 млн. лв. целеви фонд, който да създава възможност на българските общности да кандидатстват с проекти пред Агенцията за българите в чужбина, за да се оживи техния културен живот и свързаността им с България. В момента се подготвяли законодателни промени, за да се случи това.

Искрен Веселинов определи като успех подписването на договора за приятелство с Македония и размразяването на църковните отношения и признаването на българското малцинство в Албания.

 

About the Author :