Исканията, които представителите на Инициативния комитет за местен референдум в област Ямбол ще поставят в президентството

IKНа 13-ти март 2017г., Цветан Ревански и Калоян Желязков -представители на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум против настаняването на мигранти в област Ямбол, ще се срещнат и разговарят с Николай Копринков, съветник по вътрешна политика и гражданско общество на Президента на Републиката Румен Радев. По време на срещата, те ще представят своите искания:

Първото от нашите искания, зад което застават близо 20 хиляди български граждани само от област Ямбол, е свързано с недопускането на “бежанци”на наша територия. Не сме съгласни те да се заселват в страната без  преди това да се направи национален референдум. 

 Хората трябва да казват, а политиците да изпълняват, а не обратното.

Мотивите ни са че тези хора не влизат от страна, в която се водят военни действия. Те влизат незаконно и са предимно лошо гледащи млади мъже с изгубени документи, но с не изгубени мобилни телефони и технически по-добре оборудвани дори от граничните полицаи. Истинските бежанци не са ли жени, деца, баби и дядовци, които бягат от войната?

Това буди огромни съмнения относно целта, с  която са влезли в България. За разлика от повечето европейски държави, българите никога не са били колонизатори на тези народи.    България не е използвала чужди природни богатства и облаги. Ние не сме длъжни да приемаме това, което се опитва да ни наложи Европа и да плащаме чужди грехове.

 Второто ни искане е:  Народното събрание да гласува закон, или да се инициира национален референдум, на който да се приеме като закон – да могат да бъдат отзовавани  депутати, кметове , областни управители, както както министър-председател, президент както и други   избрани от народа да го предствляват , които не са оправдали доверието на избирателите си.

Нашият мотив е че депутатите, кметовете, както министър-председателят и президентът служат на народа, който е суверен. Ако те не защитят тезите и качествата, с които са  били избрани, няма как да стоят 4 години в Парламента. Ако не работят в полза на обществото, а работят единствено за собствената си облага, тогава те винаги ще могат да бъдат освободени  -“уволнени”.

Да се налага да го търпиш 4 години някого, който не е изпълнил обещанията си от предизборната кампания, а е излъгал хората които са гласували за него това е абсурдно.

Трябва да има законова възможност, той да бъде освободен. По този начин избраниците на народа винаги ще се съобразяват и ще знаят, че ако излъжат и не изпълнят това което са обещали преди да дойдат да власт, ще могат да бъдат освободени от гражданите на Р. България.

Технологията на отзоваването или свалянето на доверието с референдум, предлагаме да е следната:

С 5% от населението на община, област или в България да се свиква референдум по даден въпрос за отзоваване или сваляне на доверие от правителство.

При организиране на референдум и след гласуването за отзован ще се смята народен избраник, ако за неговото отзоваване са гласували с 1 човек повече, отколкото гласовете, които той е събрал на изборите.

В случай, че няма  толкова гласове да  бъде отзован след референдума, няма право да се прави 12 месеца референдум по същия въпрос.

При самата технология за организация на референдумите, гласуване, броене и т.н можем да вземем опит от Швейцария. Там обикновено допитването  става чрез държавните им пощи, а комисиите,   които броят бюлетините се избират от граждани на случен принцип. В този ден те работят на обществени начала, а ако човекът от комисията трябва да е на работа, работодателя трябва да го освободи, но му се смята като работен ден в службата и е за сметка на работодателя.

Твърденията и митовете, че референдумите излизали скъпо на данъкоплатеца са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, говорени от политици, които не желаят хората да им се месят в работата, като така могат да правят каквото си искат и да злоупотребяват колкото си искат. По-скъпо излизат на данъкоплатеца КРАЖБИТЕ на родните ни политици, заради което държавата ни продължава да е една от най-бедните в Европа.

Третото ни искане е  да се инициират местни или национални референдуми по важни въпроси, особено ако имат отношение към националната сигурност или спазване правата на гражданите.

Нашата практика в хода на подписката показва, че е необходимо е да се улеснят някои елементи, например да не се изписва цялото ЕГН, а само първите шест цифри. Предоставянето на пълните лични данни плаши хората.

Инициативен комитет за свикване на местен референдум

About the Author :

Leave a reply