Искането за кредит раздели Ямбол

DSC06775Искането за теглене на общински заем за 17 млн. лв. раздели гражданите на Ямбол. Една част от тях, които гравитират около управляващата партия ГЕРБ, ревностно прегръщат идеята, дори на самото обществено обсъждане дойдоха да подкрепят заема с присъствието си и народният представител от ГЕРБ Юлиян Папашимов, и областният управител, а и много активисти на партията, които заемат ключови длъжности в общински и държавни структури.

Извън партийно ангажираните с този заем или по-скоро с желанието да угодят на кмета, който е и областен лидер, цари скептицизъм.

Не че хората не искат Ямбол да става все по-уреден и по-модерен, но сумата от 17 млн. лв., която реално с лихвите ще набъбне до 20 млн. лв. ги стряска. Съвсем отделен въпрос e и колко вярват на този кмет, че ще използва парите по най-рационалния и полезен за града начин, а няма по вече утвърден модел всичко да се завишава до възможно най-голяма цена, за да се „усвоят” едни пари. Хората съвсем резонно питат и с какво качество ще се строи, защото с очите си виждат как построеното преди 2 години в центъра на Ямбол вече се скапва.

Не може да се отрече, че този път кметът на Ямбол се беше подготвил добре за общественото обсъждане. Като журналист бях впечатлена най-много от изобилната информация, която беше поднесена на гражданите, защото при информационното затъмнение, което е наложил кметът, тя е в най-голям дефицит, нищо, че неговият рекламен слогън е открито управление.

За първи път например стана ясно, че общината освен заема за водопровода плаща общо към 1,4 млн. лв. всяка година заради заеми към фонд „Флаг” и ПУДООС за европейските проекти. За първи път кметът изнесе данни колко са парите, които общината годишно влага в капиталови разходи и в текущи ремонти. За 2016 г. например, за капиталови разходи са вложени 2 302 922 лв., от които 558 936 лв. за изграждане и основен ремонт на улици и парuинги, а за текущи ремонти 2 094 279 лв. и отделно 67 717 лв. за поддържане на уличното осветление. Или общо 4 464 918 лв.

За първи път кметът показа какви са приходите от данък върху превозните средства и от данък върху недвижимите имоти и се оказа, че реално градът събира повече данъци от колите, отколкото от сградите. За 2016 г. постъпленията от превозните средства са 2 999 332 лв., а от недвижимите имоти – 2 233 598 лв.

И самите обекти, които бяха представени, са добри, ако бъдат реализирани изцяло, но кметът не уточни приблизително кой колко струва, а на някои от тях още в предложението пише етапно, което гарантира, че най-много ще бъдат започнати, а кога ще се завършат и колко от тях ще се завършат е съвсем отделен въпрос.

Най-важният въпрос обаче е, как ще се отрази на намаляващия Ямбол един такъв голям заем като този, още повече, че до 2023 г. трябва да приключим и всички проекти от този програмен период, включително и пречиствателната станция. Не ми се мисли, ако нещо с нея се обърка, защото тогава общината ще трябва да връща всички пари и за канализацията, и за пречиствателната станция.

Въпросителните са много и твърдението, че градът няма да усети по никакъв начин този заем, ми изглежда не само пресилено, но и много нереалистично. Защото всички искаме да живеем по-добре, но в личния си живот сме достатъчно предпазливи и внимателно си мерим какви заеми да поемаме. Същият аршин трябва да приложим и към обществените средства, защото отговорността ни към тях дори трябва да е по-голяма…

Диана Иванова

About the Author :