Информационни срещи във Воден и Болярово за представяне на „Tур Странджа“

IMG_8129На 12 февруари 2019 година в село Воден и в общинския център Болярово пред заинтересованите жители на общината бе представен многодневия маршрут „Тур Странджа“.

Главният експерт „Хуманитарни дейности“ Кольо Пехливанов представи пред аудиторията Владимир Димитров от град Бургас, председател на сдружение „Зелена Странджа“. Той разказа на посетилите информационната среща подробности за „Тур Странджа“. От думите и презентацията му стана ясно,че това е многодневен маршрут през цялата територия на българската част от Странджа планина, предназначен за самостоятелни или групово организирани туристи. Началото му е от кея на река Тунджа в градския парк на град Елхово и завършва на края на Мостика в пристанището на град Ахтопол. „Тур Странджа“ е дълъг 180 км и може да бъде изминат пеша за 9-10 дни или с колело за 3-4 дни.

Трасето следва съществуващи междуселски и горски пътища, като свързва 17 населени места, уникални забележителности и съхранена природа по най-логичния и лесен за преодоляване начин. Трайна туристическа маркировка на маршрута в момента се поставя, използват се метални табели с надпис „Тур Странджа“, по-малки шаблони с формата на буква “А” от импрегнирана дървена плоскост и изрисувани върху асфалт стрелки с форма на “А”, указващи посоката на движение. Маркировката е със светлоотразително фолио, за да се вижда и вечер.

 Туристите сами избират как, кога, за колко време и с кой да преминат „Тур Странджа“ според личното си свободно време, интереси и физически възможности. Цялата необходима информация за забележителностите, възможните места за настаняване, хранене и туристически атракции по трасето на „Тур Странджа“ и в близост до него, а също и GPS трак, ще бъде публикувана и ще се допълва на сайта www.tourstrandja.bg.

„Тур Странджа“ е идея и се реализира от сдружение „Зелена Странджа“ с председател Владимир Димитров от град Бургас, както и със съдействието на много местни хора и заинтересовани туристи от цялата страна. За маркирането и популяризирането на маршрута огромен принос има Сдружение “Клуб Зонта – Бургас”.

Идеята е да се стигне от река Тунджа до Черно море. От Елхово до Ахтопол – пеша за 10 дни или с колело за 3 дни, 180 км през цяла Странджа, преминавайки 15 села и 2 града. Възможност да се наслаждаваш на  спокойствието и хармонията на съхранената  дива природа, многобройни забележителности, запазен бит и фолклор.

Тази идея може да помогне и икономически на района. Община Болярово е част от този маршрут (преминава през селата Ситово, Шарково, Воден, Горска поляна). Това означава,че туристите може да се възползват от различни услуги в района: от настаняване в къщи за гости до пазаруване в търговски обекти, хранене в заведения, закупуване на местни произведения (хранителни продукти и сувенири). Развиването на тази идея, за която ще се търси съдействие на общините, ще има възращаемост именно по този начин – в помощ на поминъка на населението и като цяло на икономиката в региона.

IMG_8126 IMG_8127 IMG_8128 IMG_8130 IMG_8131 IMG_8137

About the Author :

Leave a reply